E24 vant internasjonal prestisjepris

Torsdag kveld ble E24-journalister og journalister fra 15 europeiske land hedret i Madrid for arbeidet med kartlegging av det europeiske utleiemarkedet.

Foto: Moritz Wienert for Cities for Rent/Tore Øyvind Moen / DAM
Publisert Publisert

Torsdag kveld stakk E24 av med European Press Prize’ innovasjonspris for arbeidet med det internasjonale prosjektet «Cities for Rent», eller «Byer til leie».

Sammen med journalister fra 15 europeiske land gjorde E24 en større kartlegging av utleiemarkedet i europeiske storbyer etter Finanskrisen i 2008. Prosjektet ble koordinert av Arena for Journalism in Europe.

Det var nytenking og samarbeid på tvers av landegrenser som sendte E24 opp på prisscenen i Madrid.

– Det har vært et veldig spennende prosjekt, som vi har vært heldige å få være med på. Det har vært både tidkrevende og tidvis frustrerende med mye manuelt arbeid for å vaske dataene. Et av hovedfunnene til gruppen er jo at det ikke finnes gode felles data i Europa på hvilke selskaper som eier boligene i byene. I Norge har vi et relativt transparent system, mens i andre land finnes ikke disse dataene overhode, sier Steinar Rostad Breivik.

PÅ PLASS I MADRID: Steinar Rostad Breivik (t.v.) og Hans Mortensønn Jordheim var E24s journalister som jobbet med prosjektet.

Undersøkelsene, som førte til sterke reaksjoner fra sentrale EU-ledere, dokumenterte blant annet at oppkjøpsfond og multinasjonale selskaper har tatt en stadig større bit av det lukrative boligmarkedet i europeiske storbyer.

– Vårt løfte til leserne er at journalistikken vår skal utgjøre en forskjell. Dette prosjektet har dokumentert forhold som ellers ikke ville blitt kjent for offentligheten, og ført til viktige debatter, sier sjefredaktør Lars Håkon Grønning i E24.

– At det blir lagt merke til er selvsagt svært hyggelig, og gir ytterligere motivasjon til å utvikle den kritiske og undersøkende journalistikken i E24 videre, sier han.

Prisen er et initiativ fra The Guardian Foundation og seks andre mediestiftelser og 47 land konkurrerer i fire ulike kategorier.

Gjennom arbeidet kartla E24 blant annet hvordan eiendomsmilliardær Ivar Tollefsen, som eier over 3.800 leiligheter i Oslo gjennom selskapene Heimstaden og Fredensborg, kun må ut med eiendomsskatt for om lag 20 av disse.

Det totale beløpet som Tollefsen-eide selskaper måtte betale Oslo kommune i eiendomsskatt i 2021 var i overkant av 25.000 kroner.

Det betyr at Tollefsen-eide selskaper kun sto for 0,004 prosent av kommunens samlede eiendomsskatteinntekter på bolig.

– Da vi bestemte oss for å undersøke Heimstadens bidrag til eiendomsskatten i Oslo, mistenkte vi at den var begrenset, men ikke at den var såpass lav. Dette har vært en interessant sak å jobbe med og jeg er spent på å se om det blir politisk endring, slik enkelte partier har tatt tydelig til orde for, sier prisvinner Hans Mortensønn Jordheim.

Utleieselskaper pøser penger inn i Europas boligmarked

I tillegg til «Cities for rent» var også polske Outriders «Inside elephants territory», «This is us» fra tyske Zeit Online, «Woman’s body, man’s medicine» fra spanske Diari ARA og «Sneakerjagd» av Flip, DIE ZEIT, og NDR nominert til innovasjonsprisen.

Publisert