Stor politiaksjon i Oslo – bankansatte arrestert

Aksjonerer etter mistanke om korrupsjon og lånebedragerier for over 150 millioner kroner.

Publisert Publisert

Litt over klokken åtte gikk sivilkledd politi inn i Nordeas hovedkontor i Norge, på Majorstuen i Oslo. De begynte å ransake arbeidsplassene til flere ansatte.

Tirsdag morgen publiserte VG en artikkel om gråmarkedet for lån i Norge og låneagenter – mellommenn som hjelper kunder med å få lån i banken.

Samme morgen har politiet slått til mot flere privatadresser i Oslo, i en større aksjon som omfatter over 50 politiansatte.

– Vi har i dag pågrepet fem personer som er siktet for grov korrupsjon eller medvirkning til grov korrupsjon, sier politiadvokat Kristin Rusdal.

To av de pågrepne er ansatt i Nordea.

Sivilkledd politi ved Nordeas kontor på Majorstuen i Oslo.

Artikkel om låneagenter

I VGs artikkel tirsdag snakker en låneagent foran skjult kamera om hvordan han kan skaffe hvem som helst lån i banken, mot en betaling på flere hundre tusen kroner i kontanter. Han forteller at bakmenn han samarbeider med har kontakter på innsiden av banken.

I et senere intervju med VG sier låneagenten at det dreier seg om Nordea, Norges nest største bank.

– Mistankegrunnlaget er at de har tilknytning til lånesøknader som er basert på forfalsket dokumentasjon til Nordea, sier politiadvokat Rusdal om de siktede.

Lån for 150 millioner kroner undersøkes, men summen kan vokse.

– Nordea har varslet at det kommer flere saker, sier Rusdal.

Nordea opplyser at de to ansatte er suspendert.

Angivelig bakmann arrestert

Litt før halv åtte gikk fem sivilkledde politifolk inn på en privatadresse på Sørenga i Oslo. Der ble den angivelige bakmannen arrestert, før et ransakingsteam på tre personer gikk inn i leiligheten for å sikre eventuelle beviser.

På Grønland ble en bankansatt i Nordea arrestert på en privatadresse omkring samme tidspunkt, observerte VGs fotograf på stedet.

Han ble geleidet inn i en bil, før sivilkledd politi gikk inn i leilighetskomplekset med en stor pappeske.

En av de bankansatte føres bort av politiet tirsdag morgen.

Rusdal i politiet opplyser at aksjon har rettet seg mot mer enn ti adresser i Oslo-området.

– Det er en stor sak, så det blir en omfattende etterforskning, sier hun.

– Vi har avdekket forhold internt som har gjort at vi tidligere i år gikk til politianmeldelse av funnene som er gjort. Forholdene som er avdekket, kan tyde på regelbrudd og knytter seg til utlån av penger, uttalte kommunikasjonsdirektør Christian Steffensen i Nordea til VG i artikkelen tirsdag morgen.

Politiadvokat Kristin Rusland
Publisert