Boligprisene steg rekordsterke 4,8 prosent i Norge i januar

Årets første måned ga som vanlig boligprisvekst her til lands. Unormalt få boliger på markedet trekkes frem som hovedgrunnen til at den var rekordsterk.

Publisert: Publisert:

Boligprisene steg nominelt 4,8 prosent i Norge i januar. Korrigert for sesongvariasjoner steg prisene i januar med 2,1 prosent, viser de ferske tallene fra Eiendom Norge.

– Det er normalt at boligprisene stiger mye i januar, kjent som den såkalte januareffekten. Men oppgangen i boligprisene i januar i år er den sterkeste i boligprisstatistikkens historie, og oppgangen er bredt forankret i hele landet, sier administrerende direktør Henning Lauridsen i Eiendom Norge.

Januar er normalt årets sterkeste boligmåned. Det er ifølge Lauridsen ingenting som er i nærheten av veksten i forrige måned siden prisstatistikken begynte på starten av 2000-tallet.

De siste 12 månedene har boligprisene steget 6,8 prosent.

– Oppsideoverraskelse, ja! Det har i forkant kommet sterke OBOS-tall også, og en uvanlig lav tilbudsside i januar har nok bidratt til dette hoppet, skriver Handelsbanken som en umiddelbar reaksjon på Twitter.

«Reguleringskrøll» får skylden for boligpris-rekord

Få boliger på markedet

Den rekordsterke prisveksten på landsbasis henger sammen med at det har vært færre boliger til salgs enn til vanlig.

– Etterspørselen er normalt sterk, men tilbudssiden er betydelig svakere enn vanlig, sier Lauridsen til E24.

– Det var få boliger på markedet ved inngangen til året og det er en betydelig nedgang i antall nye boliger på markedet i januar sammenlignet med tidligere år. Antall usolgte boliger ligger på et markant lavere nivå enn i januar 2017, da boligmarkedet kokte, sier Eiendom Norge-sjefen.

Sjeføkonom i DNB, Kjersti Haugland, sier prisveksten og den svake tilbudssiden har en god grunn: Innføringen av den nye avhendingsloven, som trådte i kraft i januar. Den stiller strengere krav til boligselgere, som igjen har ført til flaskehalser, forklarer Haugland.

Det ble solgt rundt 5.400 boliger i Norge i januar i år. Det er 22 prosent færre enn samme måned i 2021, ifølge Eiendom Norge. Det ble også lagt ut 13 prosent færre boliger for salg. Eiendom Norge peker som Haugland på de nye reglene, men tilskriver ikke avhendingsloven hele nedgangen på 13 prosent.

Administrerende direktør i Norges Eiendomsmeglerforbund, Carl O. Geving, trekker også frem at det er få boliger til salgs.

– Markedet er preget av enda lavere tilbudsside enn normalt for årstiden i kjølvannet av et år med historisk sterk etterspørsel og rekordomsetning av boliger. Varelageret var nesten bunnskrapt ved utgangen av 2021, og vi kan ikke forvente like høye omsetningsvolumer i 2022, sier Geving.

Boligprisvekst

Bred utvikling over hele landet

Utviklingen med sterk boligprisvekst er en generell utvikling over hele landet, påpeker Lauridsen.

– Det man kanskje kan si er at Oslo er uvanlig sterk. Oslo pleier ikke å være svak, men svakere enn Norge og de andre byene i januar. Nå er Oslo veldig sterk også, sier Lauridsen til E24.

I Oslo steg boligprisene nominelt med 4,7 prosent. Sesongjustert var oppgangen 2,9 prosent i hovedstaden.

Boligprisveksten var også sterk i de to største byene på Vestlandet. Bergen hadde en nominell prisvekst på 5,7 prosent, og en sesongkorrigert vekst på 1,2 prosent. I Stavanger steg prisene 5,3 prosent, og korrigert for sesongvariasjon var boligprisene opp 1,8 prosent.

I Trondheim steg boligprisene nominelt med 3,9 prosent, mens Tromsø hadde en prisvekst på 3,5 prosent.

Les også

Meglertopper: Nybolig-mangel presser opp Oslo-prisene

– Mange faktorer trekker i andre retninger

Flere venter at boligprisveksten vil dempe seg noe i år, og at markedet vil normalisere seg. Før jul satt Norges Bank opp styringsrenten til 0,5 prosent, og sentralbanken har varslet at neste renteheving sannsynligvis kommer i mars. Både DNB Markets og Nordea tror renten skrus opp fire ganger i 2022.

Eiendom Norge har tidligere meldt at de venter at boligprisene stiger 4 prosent i 2022, og at Oslo får en svakere utvikling enn de andre store byene.

Fremover er det fortsatt antallet boliger som legges ut det blir mest spennende å følge med på, ifølge Eiendom Norge-sjefen.

– Tilbudssiden har vært veldig svak ved inngangen til året. Da er det jo når den i tilfelle vil ta seg opp. Det er jo mange andre faktorer som trekker i helt andre retninger enn den prisveksten vi ser nå, med renteøkninger og annet. Det er ikke utenkelig at vi både får tre og fire renteøkninger i året vi er inne i, sier Lauridsen.

– Hvis vi hadde sett bort fra den svake tilbudssiden, så er det ingenting som tilsier at vi skulle hatt en sterk vekst i boligmarkedet nå. Da hadde vi hatt en moderat vekst rett og slett, legger Lauridsen til.

Les også

Ga over fire millioner for 24 kvadratmeter

I desember falt boligprisene 1,3 prosent her til lands, som er normalt for den tiden av året. Totalt for hele 2021 steg prisene 5,2 prosent. Det ble også kjøpt og solgt rekordmange bruktboliger i fjor.

Oslo skilte seg ut med lavest boligprisvekst blant de store byene i 2021 på 2,2 prosent. Det innebar at hovedstaden hadde realprisnedgang i fjor.

Publisert: