Roser Enova, men krever flere strømkrise-grep: – Fortsatt vesentlige mangler

Enova hylles for å øke støtten til solceller og smart strømstyring, men hverken NBBL, Huseierne eller solbransjen er helt fornøyde. – Potensialet er mye, mye større, sier NBBL-sjef Bård Folke Fredriksen.

Joachim Hirsch (t.h.) og Ingrid Indset vurderer å installere solceller på taket, og Enova-sjef Nils Kristian Nakstad forteller at støtten blir økt. Enova vil også gi støtte på inntil 10.000 kroner til smart strømstyring.
 • Kjetil Malkenes Hovland
 • Malene Emilie Rustad
Publisert Publisert

Etter vinterens strømkrise varslet Enova onsdag grep som skal hjelpe vanlige folk til å kutte og flytte forbruket.

Enova trapper opp den maksimale støtten til solcelleanlegg med rundt 80 prosent til 47.500 kroner. De vil også gi støtte på inntil 10.000 kroner til dem som vil installere systemer for smart strømstyring i hjemmet sitt.

Borettslag og sameier skal også få støtte til kartlegging av mulighetene for energieffektivisering, varmepumper og solcelleanlegg. Norske Boligbyggelag er fornøyde, men skulle ønske at det også kom støtte til selve tiltakene.

– Det er bra at Enova endrer støtteprogrammene sine, sier NBBL-sjef Bård Folke Fredriksen, som representerer borettslag og sameier landet rundt.

– Vi er glade for at Enova endelig har sett at borettslag og sameier har falt utenfor tidligere støtteordninger, og gjør noe med det. Men jeg mener potensialet er mye, mye større, sier han.

Det er ikke nok å bare kartlegge tiltak, borettslagene må også gjennomføre dem, påpeker han.

– Støtte til kartlegging er bra og vil selvfølgelig vekke interesse i boligselskaper. Men jeg mener fortsatt at det er vesentlige mangler ved at det ikke gis støtte til selve investeringene, sier Fredriksen.

NBBL-sjef Bård Folke Fredriksen.

– Et godt signal

Solbransjen er glade for den økte Enova-støtten, men daglig leder Trine Kopstad Berentsen fra Solcelleklyngen skulle gjerne ønsket at den også omfattet batterier.

– Det er et godt signal om at solcellepaneler er et egnet tiltak for å få ned strømprisene. Det er kjempepositivt, men så er vi skuffet over at støtte til batterier ikke er med, sier Berentsen til E24.

– Målet er å få ned belastningen på nettet, men du klarer ikke å styre hjemmet ditt smart uten batteri, sier hun.

Hun mener også at borettslag må få en egen støtteordning.

Enova tar grep etter strømsjokket: Øker støtten til solceller og strømstyring

– Veldig bra

Energipolitisk rådgiver Linda Ørstavik Öberg i forbrukerorganisasjonen Huseierne er fornøyd med at Enova tar noen grep etter vinterens strømsjokk.

– Vi synes det er veldig bra at de nå øker støtten til solceller og at de fikser en ny ordning til smart strømstyring, sier Öberg til E24.

Etter strømkrisen har det blant annet kommet forslag om å sette en makspris på strøm, å holde igjen på strømeksporten, å droppe klimatiltak som elektrifisering i Nordsjøen eller å bygge ut nye, enorme kraftanlegg til havs.

Enovas økte støtte gjør imidlertid at husholdninger kan gjøre mer selv for å kutte regningene sine.

– Nå fremover blir det veldig viktig å styre store laster som elbiler og oppvarming, så det er veldig positivt de nå ser verdien av å hjelpe husholdninger, sier Öberg.

– Samtidig rekker ikke husholdningene å få på plass disse tiltakene, så denne vinteren blir dyr, legger hun til.

Energipolitisk rådgiver Linda Ørstavik Öberg i forbrukerorganisasjonen Huseierne.

– Akkurat det folk trenger

Andreas Thorsheim i solcelleselskapet Otovo er fornøyd med Enovas grep.

– Nå har vi fått på plass en god støtte for eneboliger, tomannsboliger og rekkehus, og dette er nok akkurat det folk trenger for å komme ned fra gjerdet. Det gjør at det norske markedet for solceller vil vokse etter tre flate år. Vi har litt å ta igjen, sier Thorsheim til E24.

Flere av E24s lesere har meldt om at prisene på Otovos solanlegg har økt. Thorsheim sier at dette skyldes tilgangen og fraktpriser.

– Som en følge av coronakrisen så har det vært mindre tilgang på paneler og annet utstyr, og fraktprisene er vesentlig høyere, sier han.

Thorsheim håper prisene vil gå ned igjen og tror mer fabrikk-kapasitet og bedre container-flyt vil lette prisene etter hvert.

– Utstyrsprisene har steget litt, og så har strømprisene steget mye. Og legger vi til at Enova-støtten nå har kommet opp, så har solcellepaneler aldri vært billigere, sier han.

Andreas Thorsheim i solcelleselskapet Otovo.

Ønsker støtte til luftvarmepumper

Enova-sjef Nils Kristian Nakstad sier til E24 at han håper den økte støtten bidrar til stor etterspørsel, og demper folks utgifter til neste vinter. Ifølge en Enova-undersøkelse har folk særlig etterlyst støtte til smart strømstyring.

Huseierne påpeker at ikke alle har råd til å gjøre store investeringer i solcelleanlegg eller smarte styringssystemer. Öberg etterlyser også støtte til etterisolering og luftvarmepumper.

– Det er disse tiltakene vi får flest spørsmål om. De som sliter mest med strømregningene er de som har lite til overs til tiltak. Vi håper at det blir fulgt opp nå fremover, sier hun.

Klima- og energiminister Espen Barth Eide sier til E24 at de med dårligst råd får hjelp gjennom strømstøtten, og at regjeringen også har satt i gang Enova med å sikre tiltak som etterisolering i kommunale boliger.

Meningen med den økte Enova-støtten til solceller og den nye støtteordningen for smart strømstyring er å få noen strømkunder til å gå foran, slik at kostnadene kan falle over tid.

– Økt støtte gjør at flere får råd. Det blir et større sjikt som kan gjøre det. Hvis du får tilbake pengene over relativt få år, vil kanskje flere gjøre det, sier klima- og miljøministeren.

– Kjempebra

Carl Christian Strømberg i Solcellespesialisten meldte i fjor om stor pågang etter at strømprisene skjøt i været. Han er fornøyd med at forbrukerne får noe ekstra støtte.

– Dette er kjempebra. Vi ble tatt litt på senga. I praksis vil jo nå et typisk eneboliganlegg på rundt ti kilowatt få 7.500 kroner ekstra i støtte. Så dette begynner faktisk å bli en god sum, sier Strømberg til E24.

Samtidig mener både Strømberg og Solenergiklyngen at Norge ligger langt bak Sverige og Danmark. Norges naboland har til sammen installert over 100.000 solcelleanlegg. Til sammenligning har Norge rundt 8.000.

Strømberg opplever stor interesse for solcelleanlegg etter at strømprisene i Norge begynte å stige. I skrivende stund finner han at noen søker opp solceller på tak hvert halve sekund.

– Hvis jeg skulle kunne drømme noe videre, så ville jeg sett på den spanske løsningen. Der får du støtte basert på hvor mye av strømmen du bruker selv. Du får 55 prosent støtte tilbake hvis du bruker mer enn 80 prosent av strømmen selv, sier Strømberg.

Nå trenger Solcellespesialisten dobbelt så mange på jobb. Til våren vil de ansatte 100 nye snekkere, tømrere og ingeniører.

Carl Christian Strømberg i Solcellespesialisten.

Krever støtte til velprøvde løsninger

NBBL-sjefen mener at Enova også burde hjelpe borettslagene med å investere i velprøvde løsninger som varmepumper, etterisolering og skifting av dører og vinduer.

– Men er det Enovas oppgave, slik mandatet deres er utformet?

– Jeg syns det er Enovas oppgave, så lenge forbrukerne betaler en avgift til Enova. Vi har vært åpne for å flytte dette til Husbanken, men da må avgiftsinntektene også flyttes dit, sier Fredriksen.

Ifølge NBBL vil solceller på taket på alle blokkene i Norge kunne dekke et areal på størrelse med 1.800 fotballbaner, og gi nok energi til å lade 725.000 elbiler i året. De mener at også borettslag bør få støtte til solceller på taket.

– Slik støtte må også gis til de som bor i blokk, sier Fredriksen.

Publisert
 1. Enova
 2. Espen Barth Eide
 3. Solceller
 4. Strøm
 5. Varmepumpe
BT anbefaler

«Sørg for å få de jævla voldtekts­mennene dømt», var noe av det siste Synnøve skrev

Hun ble forbannet da politiet henla overgrepsanmeldelsen hennes. To år etter hennes død skal regjeringen utrede loven…

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

 1. – Vi har mistet det som gjorde 90-tallet så fantastisk

 2. «Det er ufattelig at vi aldri mer skal ha en samtale med Mette»

 3. – Slår pasninger vi ikke har sett siden Kvisvik

 4. Langs denne sentrums­nære elven kan det komme leiligheter og kafé

 5. – Hver dag stiller Arne opp for datteren vår

 6. Line Aaserud (35) endret tankegang og ble kvitt fedmen. Dette er psykologens fem trinn for varig vektnedgang.