The Juicery betalte ansatte lønn under lovens krav

På The Juicery fikk ansatte lave lønninger og «ingen overtidsbetaling». Mens de ansatte ventet på forsinket lønn, fikk de tilbud om å teste selskapets yogastudio gratis.

The Juicerys butikk på Frogner er stengt, men på døren henger det en lapp der selskapet skriver at de pusser opp butikken og «kommer sterkere tilbake».
Publisert: Publisert:

Serveringsbransjen har en minstelønn på 175 kroner for ansatte over 20 år, uansett om man er fagorganisert eller ikke.

E24 har fått tilgang til tre kontrakter fra ansatte i kafékjeden The Juicery. Alle kontraktene betaler lønn under minstekravet, der den laveste satsen er på 150 kroner timen.

– Det er ni bransjer i Norge som har en allmenngjort lønn. Dette er gjerne bransjer som har vært lavt lønnet i utgangspunktet, som man har hatt lyst til å løfte. Da har man gjort et lovvedtak på det, så man ikke trenger å være organisert for å få denne lønnen for eksempel.

Det sier Trine Elise Hammer, seniorrådgiver i avdeling for tilsyn i Arbeidstilsynet. Hun understreker at hun uttaler seg på generelt grunnlag.

E24 fortalte forrige helg om at The Juicery delte ut gratisprodukter til noen av Norges mest kjente influensere, samtidig som flere av de ansatte gikk uten lønn. Selskapet svarte at utdelingen av gratisproduktene ikke gikk på bekostning av lønnen til de ansatte og at «dette har vært varer som har vært på lager»

Har du informasjon om denne saken? Vi i E24 er avhengig av tips fra leserne våre. Kontakt E24s journalist på e-post ps@e24.no, eller på kryptert melding via Signal eller WhatsApp til +4799240017

Les også

Influensere fikk gratisprodukter mens de ansatte gikk uten lønn

Ansatt som «butikkmedarbeider»

I alle de tre kontraktene E24 har sett, har de ansatte stillingstittelen «butikkmedarbeidere», men arbeidsoppgaver inkluderer «produsering av mat- og drikkebestillinger».

Butikkmedarbeidere har ikke minstelønn på samme måte som serveringsbransjen har.

– Det er ikke stillingstittelen som er avgjørende for om du skal ha minstelønn eller ikke, sier Hammer til E24, fortsatt på generelt grunnlag.

I kontrakten sto det også at stillingen innebar «ingen overtidsbetaling». Det til tross for at arbeidsmiljøloven sier at overtid skal lønnes med minst 40 prosent av timelønn.

– Det er avtalefrihet i Norge, så man kan egentlig avtale ganske mye uten at vi kan gjøre noe med det. Men arbeidsavtaler som går imot norske lover – det er ikke lov, sier Hammer.

– Sneket seg inn en feil

E24 har spurt daglig leder i The Juicery, Matilda Elstad, hvorfor de ikke betaler overtid, selv om det står i arbeidsmiljøloven at overtid skal lønnes.

– Her har det sneket seg inn en feil i noen av ansettelseskontraktene våre, skriver Elstad i en e-post.

Hun har vært daglig leder siden februar 2021, og har signert for selskapet på én av kontraktene E24 har sett.

– I våre allmenne ansettelsesvilkår, som leveres ut sammen med kontraktene, står det at «Overtidsgodtgjørelse skal være pålagt eller godkjent av arbeidsleder», noe som speiler vår praksis.

I alle tre kontraktene E24 har sett står det at de ansatte ikke får overtidsbetalt. Kontraktene er utarbeidet og signert over en periode på ni måneder, av to ulike personer i The Juicerys ledelse, der Elstad er én av dem.

Kaller lønnsforskrift «kollektivavtale»

E24 har også spurt Elstad om hvorfor de har betalt timelønninger under 175 kroner timen.

– Vår oppfatning har vært at flere av våre serveringssteder ikke faller inn under allmenne kollektivavtaler for overnatting, servering og catering, skriver Matilda Elstad, daglig leder i The Juicery i en e-post til E24.

– Vi skal ta en ny vurdering av dette sammen med våre juridiske rådgivere.

E24 har sendt følgende oppfølgingsspørsmål til Elstad:

– Den allmenngjorte minstelønnssatsen er jo ikke en kollektivavtale, men en forskrift. Hvorfor mener dere de ansatte er å regne som «butikkmedarbeidere»?

Dette spørsmålet er ikke blitt besvart.

Et av The Juicerys utsalgssteder var midt i krysset på Bislett i Oslo, en av de mest trafikkerte stedene i Oslo.
Les også

Brun og blid-sjefen om ansatt: «Selv om jeg mangler god nok dokumentasjon (...), så sparker jeg henne likevel»

Fikk yogatilbud

I meldinger til de ansatte, som E24 har sett, skriver ledelsen i The Juicery at selskapet høyst sannsynlig vil gå konkurs. Meldingene ble sendt tidligere i år.

I én av e-postene til de ansatte, der ledelsen informerer om at lønnen i januar blir forsinket, informerer de også om at de ansatte kan teste selskapets yogastudio gratis og få rabatter på medlemskap.

Vinduene på The Juicery på Bislett er dekket av brunpapir på innsiden, og på døren står det at de vil åpne igjen i april. Det står også at de søker ansatte til heltid- og deltidsarbeid i en «ny sandwich- og isbar».

På en lapp på utsiden av Frogner-kafeen står det at den åpner igjen 1. mai, og at de søker etter ansatte.

På en lapp i The Juicerys butikk på Frogner ser selskapet etter nye ansatte.

Ser ofte underbetaling

Trine Elise Hammer i Arbeidstilsynet sier at de ofte ser lønninger under minstekravet:

– I overnatting- og serveringsbransjen er det ca. 30 prosent som ikke betaler minstelønn av de tilsynene vi gjør, sier Hammer

– Hvorfor gjør så mange det?

– Generelt sett er det slik at det er en bransje som ansetter veldig mange unge arbeidstagere, og det er lav organisasjonsgrad. De yngste har kanskje ikke så mye kunnskap om hvilke rettigheter man har i arbeidslivet, sier hun.

– Det er utrolig viktig at det er ordentlige arbeidsforhold, for dette er mange unges første møte med arbeidslivet.

Problemer etter kort tid

The Juicery gikk konkurs i 2020, men har gjenoppstått etter konkursbehandlingen. Bare et halvt år etter selskapet startet opp igjen fikk selskapet den første betalingsanmerkningen.

Skatteetaten har tatt tvungen pant i morselskapet The Juicery Norway, og DNB har tatt pant i varelageret.

Selskapet har en rekke betalingsanmerkninger mot seg, blant annet fra Finn.no, et renholdsselskap, en emballasjeprodusent og et budselskap.

Publisert: