Seadrill tapte 5,5 milliarder kroner i første halvår

Pengene fortsetter å renne ut av det kriserammede riggselskapet til John Fredriksen.

Seadrill er inne i en omfattende restruktureringsprosess for å kvitte seg med gjeld.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Seadrill la fredag morgen frem tallene for årets første halvår, som viser et nettotap på 605 millioner dollar, eller 5,5 milliarder kroner, i perioden.

I andre halvår 2020 var tapet på 2,9 milliarder dollar, tilsvarende nær 25 milliarder kroner, basert på daværende valutakurs.

De totale driftsinntektene var på 452 millioner dollar, eller i overkant av 4 milliarder kroner, i første halvår 2021.

Det justerte driftsresultatet (ebitda) før avskrivninger endte på 20 millioner dollar, eller 181 millioner kroner, i årets første halvår.

Seadrill melder at den totale ordrereserven økte med en halv milliard dollar til 2,21 milliarder dollar i årets seks første måneder.

SDRL

Ny redningsplan

Den gjeldstyngede riggbransjen hadde fortsatt ikke hentet seg inn etter oljesmellen i 2014 da coronakrisen inntraff. Nå er det for mange rigger i markedet og gjelden i flere selskaper er massiv. Flere av de største riggselskapene i USA har allerede vært gjennom restruktureringer, og Seadrill søkte i vinter konkursbeskyttelse i USA, kalt Chapter 11, for å starte sin.

I slutten av juli kunngjorde riggselskapet sitt siste grep for å sørge for at det overlever også denne krisen. Like under 60 prosent av långiverne har gitt sin støtte til planen.

Planen innebærer at gjelden skal reduseres med omtrent 5 milliarder dollar, eller 44 milliarder kroner. I tillegg skal det hentes 350 millioner dollar i ny kapital.

Dagens aksjonærer vil beholde 0,25 prosent av selskapet dersom planen gjennomføres.

– Det har vært en utfordrende prosess for alle. Men vi mener at vi har kommet frem til en balansert løsning som posisjonerer Seadrill i forkant av en konsolideringsbølge som kommer til å komme, sa styremedlem Gunnar Winther Eliassen til E24.

– Vi mener vi med denne planen får et Seadrill som har en kapitalstruktur som er sunn og reflekterer situasjonen i offshoremarkedet, fortsette han.

To konkursaksjer er børsvinnere – hvor er galskapen størst?

Fredriksen bidrar med 50 mill. dollar

John Fredriksens Hemen Holding, som er største aksjonær, har forpliktet seg til å finansiere et usikret obligasjonslån på 50 millioner dollar.

Lånebeløpet tilsvarer rundt 443 millioner kroner. Dette skal under gitte omstendigheter kunne konverteres til 5 prosent av egenkapitalen.

Långiverne som har godtatt avtalen vil garantere for en lånefasilitet på 300 millioner dollar, eller snaut 2,7 milliarder kroner. Disse får rett til omtrent 17 prosent av aksjene.

Pantsikrede långivere omgjør gjeld til annenprioritetslån på 750 millioner dollar og omtrent 83 prosent av aksjene i selskapet.

– Dette gjør at selskapet – når forhåpentligvis denne planen blir godkjent – kan fokusere på å drive, og levere trygg og god service til kunder. Men selskapet som sådan vil ikke endres, sa Eliassen.

Glen Ole Rødland går på dagen i både Seadrill og Axactor
Publisert: