Sjefstrateg ser forbi børsuro: – Aksjer er attraktive

Aksjemarkedet venter for øyeblikket på informasjon om selskapenes resultater for fjerde kvartal, ifølge Nordeas eksperter.

Nordeas sjefstrateg, Erik Bruce, er positiv til aksjemarkedet for 2022.
Publisert: Publisert:

Torsdagens børssmell bekymrer ikke Nordeas sjefstrateg Erik Bruce og investeringsdirektør Robert Næss.

Aksjeekspertene holdt torsdag formiddag et seminar, der de la frem et positivt syn på aksjemarkedet for 2022, med en anbefaling om overvekt i aksjer kontra renter.

Inflasjonen markedsaktørene nå bekymrer seg for, tror de er av midlertidig art.

– Aksjer er attraktive fordi bedriftene tjener bra med penger, og fordi rentenivået er lavt. Nå skal rentenivået forsiktig og gradvis opp, men vi tror fortsatt på positiv avkastning i aksjemarkedet, rett og slett fordi vi tror inntjeningsvekten også i år kommer til å bli bra, sier Bruce under presentasjonen og fortsetter:

– Inflasjon vil være en utfordring for obligasjoner, men vil ikke virke inn på bedriftenes inntjening. Råvarepriser har flatet ut og det er få som tror at de kommer til å dobles det neste året. Det tilsier at inflasjonen som nå er på syv prosent, kommer til å avta. Det er også tegn til at eksporten og produksjonen i en del av disse tilbudssidelandene er tilbake.

I 2021 steg Oslo Børs 23,35 prosent og hadde dermed sitt beste år siden 2013.

Advarer om betydelig shipping-uro i år: – Enda høyere risiko

– Selskapene med høyest verdsettelse som er svakest

Torsdag faller imidlertid Oslo Børs, der spesielt vekstaksjer er ned.

Vekstaksjer er høyt priset sammenlignet med inntjeningen, i tro på at selskapet vil vokse raskt. I denne kategorien er blant annet mange av de grønne aksjene og teknologiselskaper.

I går falt tek-indeksen Nasdaq nærmere 3,34 prosent i USA etter publiseringen av referat fra Federal Reserves rentemøte i desember – som blant annet viste at sentralbanken er bekymret for inflasjon, og at det er mulig at renten må heves raskere enn tidligere antatt.

– Ved slike overraskelser er det selskapene med høy verdsettelse som er svakest, og det ser vi også på Oslo Børs i dag, sier Næss torsdag.

På spørsmål om hva han venter av aksjemarkedet i Norge på kort sikt, svarer han:

–Nå er det en stille periode og selskapene sitter og regner på hvordan det har gått i fjerde kvartal. På kort sikt er det mer informasjon rundt resultatene fra fjerde kvartal markedene venter på, sier Næss

Markant fall på Oslo Børs

Nel tynges - forklares med bytte av sjef

Hydrogenselskapet Nel, som har sin inntjening i fremtiden, er blant selskapene som faller tyngst på Oslo Børs torsdag.

I går meldte selskapet at administrerende direktør i selskapet siden 2015, Jon Andre Løkke, fratrer og erstattes med administrerende direktør i Q-Free, Håkon Volldal, med virkning fra utgangen av andre kvartal 2022.

Selv om vekstaksjer generelt er ned torsdag, mener analytiker i Carnegie, Eivind Garvik, at dagens nedgang i Nel er forsterket av Løkkes avgang.

– Vi var litt overrasket i går kveld ved annonsering, men synes at transisjonen er rasjonell, sier Garvik til TDN Direkt torsdag.

– Løkke har vært en svært populær direktør under hans tid i Nel. Han har klart å skape mye entusiasme blant selskapets aksjonærer, samt skapt aksjonærverdier, sier han videre.

Publisert: