Skatteparadis fryser eiendeler verdt 62 milliarder knyttet til Abramovitsj

Mer enn syv milliarder dollar knyttet til oligarken Roman Abramovitsj fryses i skatteparadiset Jersey.

Den russiske milliardæren Roman Abramovitsj er kanskje mest kjent som eier av fotballklubben Chelsea. Etter Russland invasjon av Ukraina har både EU og Storbritannia sanksjonert han og andre oligarker som antas å ha nære bånd til Vladimir Putin.
Publisert: Publisert:

Den russiske oligarken Roman Abramovitsjs eiendeler i skatteparadiset Jersey fryses av lokale myndigheter, skriver blant annet Bloomberg og Reuters onsdag.

Myndighetene i Jersey gjennomførte tirsdag en ransaking på et sted som «er mistenkt å være knyttet til Abramovitsj», ifølge Reuters, som viser til en uttalelse fra myndighetene.

– Domstolen har også ilagt en formell frysordre 12. april, over eiendeler som anses å ha en verdi over syv milliarder dollar, som mistenkes å være knyttet til Abramovitsj, som enten er lokalisert i Jersey, eller eies av Jersey-baserte selskaper, sier myndighetene.

Beløpet tilsvarer rundt 62 milliarder norske kroner med dagens kurs.

Det Jersey-registrerte selskapet Camberley International Investments, som har adresse på øyas hovedstad St. Helier, har tidligere utstedt et lån på 1,4 milliarder dollar til Abramovitsjs holdingselskap, skriver Bloomberg.

Abramovitsj ble sanksjonert av EU og Storbritannia forrige måned, som en del av omfattende sanksjoner mot Putins nærstående. Begge har fryst alle hans verdier i sine områder.

Les også

Abramovitsjs superyacht forsøkt stoppet av demonstranter i gummibåt

Chelsea-salg rammet av sanksjoner

De britiske sanksjonene gjorde at den russiske milliardæren ikke fikk solgt den engelske fotballklubben Chelsea, slik han hadde planlagt. Chelsea kan fortsatt selges dersom klubben søker om en spesiell lisens og ingen av inntektene kommer Roman Abramovitsj til gode, har VG tidligere skrevet.

Formuen til den russiske oligarken anslås å være 13,9 milliarder dollar, ifølge Bloombergs milliardærindeks.

Han er største eier i Evraz, som er Russlands største stålprodusent. I tillegg har Abramovitsj eierskap i verdens største produsent av raffinert nikkel, Norilsk Nicklel.

EU mener Abramovitsj har opprettholdt svært gode relasjoner med president Vladimir Putin, noe som har hjulpet ham til å opprettholde sin formue.

Les også

EU fryser midlene til Chelsea-eier Abramovitsj

Vil hjelpe med å beslaglegge yachter

Tidligere denne måneden uttalte den karibiske nasjonen Antigua og Barbuda at de var villige til å hjelpe Storbritannia med å beslaglegge yachter eid av Abramovitsj. Superyachter knyttet til forretningsmannen skal til sammen være verdt omtrent 1,2 milliarder dollar, og har lagt til kai i det sørvestlige Tyrkia.

Øystaten alene vil ikke ha mulighet til å beslaglegge eller holde superyachtene tilbake, fordi de ikke har vært knyttet til forbrytelser begått i staten, sa Ronald Sanders, landets ambassadør i USA til Reuters.

Dersom superyachtene skal beslaglegges vil det kreve en formell forespørsel under Storbritannia og øystatens avtale om gjensidig juridisk bistand.

– Vi har sagt at vi er villige til å samarbeide, men i henhold til loven, sa Sanders til nyhetsbyrået.

Publisert: