Ny bunnrekord for strømprisen i år

Strømprisen i Sør-Norge fortsetter nedover fredag og holder seg under 1 krone pr. kilowattime.

Strømprisen i Sør-Norge fortsetter nedover fredag.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over ett år gammel

Fredag blir snittprisen på strøm i Sør-Norge og sør på Vestlandet 48,6 øre pr. kilowattime, viser fersk prisstatistikk fra strømbørsen Nord Pool.

Torsdag, Kristi himmelfartsdag, har Sør-Norge årets billigste strøm. For første gang i år falt døgnprisen under 1 krone, og prisen er ned mer enn 1 krone fra onsdag.

Prisene inkluderer ikke nettleie, avgifter og strømselskapenes påslag.

Prisen er lavest mellom klokken 17 og 18, hvor den koster så lite som 3,78 øre kilowattimen. Den høyeste prisen finner man som vanlig på morgenkvisten mellom klokken 07 og 08, hvor den ligger på 112,66 øre kilowattimen.

Så mye koster det å ta en dusj akkurat nå:

Lavt forbruk

– Helligdager og inneklemt fredag gjør at forbruket er lavt. I tillegg er det mye vind og mye utbygd solkraft i Europa, som betyr at de laveste prisene blir midt på dagen, sier kraftanalytiker Tor Reier Lilleholt i Volue Insight.

Han sier videre at kombinasjonen av billig kraft fra import, at snøsmeltingen har startet og et lite forbruk gjør at man får større produksjon enn man trenger.

– Man trenger ikke bruke magasinene og produserer ikke vannet for eksport. Man setter en pris på vannet og mener det er mer nyttig å spare vannet enn å selge.

Men når solkraften forsvinner, så må man bruke magasinene.

Lilleholt sier det neste uke er en helt annen situasjon, der man venter mer vind og at det blir kaldere.

Volue-analytiker Tor Reier Lilleholt.

Kraftsituasjonen er stram

Gjennom store deler av høsten, vinteren og våren har strømprisene vært unormalt høye sør i landet.

Fredag var NVE i møte med kraftselskapene for å diskutere kraftsituasjonen frem til neste vår.

Vannmagasinene er blitt fylt noe opp de siste ukene. I uke 20 økte magasinfyllingen med 1,9 prosentpoeng til 25,2 prosent, ifølge NVE. Medianen for magasinfyllingen på denne tiden av året de siste 20 årene er på 39,5 prosent. Dermed er fyllingsgraden fremdeles uvanlig lav for årstiden.

Høye priser på gasskraft, kullkraft og CO₂-kvoter i Europa gir høye strømpriser og en «urolig og uoversiktlig situasjon» internasjonalt, påpekte NVE fredag.

Tirsdag beskrev Statnett kraftsituasjonen som stram og uttalte at forsyningssituasjonen i visse tilfeller kan bli anstrengt.

Publisert: