Nyboligmarkedet fortsatt i fritt fall – frykter nedbemanninger i bransjen

(E24) Samtidig er igangsetting av nye boliger nesten halvert sammenliknet med februar i fjor.

I fjor var det svakeste året for nyboligsalg siden finanskrisen.
Publisert: Publisert:

Onsdag presenterer Boligprodusentenes Forening sin rapport om salg og igangsetting av nye boliger fra boligstatistikken for februar 2023.

– Det er svært lavt salg og igangsetting for alle boligtyper i hele landet, sier administrerende direktør i Boligprodusentene Lars Jacob Hiim til E24.

De ferske tallene viser at nyboligsalget falt med 31 prosent sammenliknet med samme måned i fjor. Salget de siste tre måneder er 48 prosent under samme tre
måneder året før.

Igangsettingen av nye boliger falt med 48 prosent.

– Dersom den negative utviklingen i markedet fortsetter vil det føre til økning i nedbemanninger og permitteringer, sier Hiim.

– Preget av mye usikkerhet

Solgte nye boliger de siste tolvmåneder er 17 641, noe som er mer enn 11 000 færre enn boligbehovet.

– Nye rentehevninger vil forverre nyboligmarkedet ytterligere. Svekket boligforsyning gjør bolig til mangelvare, selv om det er aktivitet i bruktboligmarkedet. Markedet har i lang tid vært preget av mye usikkerhet, og nyboligsalget rammes hardt av rentehevingene, opplyser Hiim.

Salget av fritidsboliger har også falt. Hittil i år ligger salget 68 prosent under 2022. De siste tre månedene er salget 54 prosent under samme periode året før.

Les også

Nyboligsalget fortsetter nedover: – Blant de svakeste vi noen gang har sett

Svakeste siden finanskrisen

I januar falt nyboligsalget med 57 prosent.

Salget av nye boliger raste med 50 prosent i desember i fjor. 2022 var det svakeste året for nyboligsalg siden finanskrisen (2008–2009), med mindre enn 20.000 solgte boenheter.

Rentehevingene har fått mye av skylden for fallet i salget. Neste rentemøte er 23. mars.

Publisert: