Verft kan sikre nye jobber

Et planlagt nytt skipsverft som på Neshalvøyen ved Mundheim kan sikre arbeid til de 120 som eventuelt må gå fra Bjølvefossen AS i Ålvik.

  • Jan I. Eliassen
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 15 år gammel

Administrerende direktør Sverre Arnesen ved hurtigbåtverftet Fjellstrand AS anslår et behov for cirka 100 ansatte ved det planlagte verftet.

— Vi arbeider med planene og vil kunne innvie et nytt verft ved årsskiftet 2007/2008 hvis vi får starte byggingen så fort som mulig. I tillegg har dagens verft på Omastrand behov for 10-15 ingeniører og fagarbeidere knyttet til skipsbygging, sier han.

Etter planene skal Omastrand bygge hurtigbåtene verftet satser på i dag, mens det nye verftet skal bygge store havgående hurtigbåter og ta ombyggingsoppdrag.

Positiv til verftet

Politikere i Kvam og kommunale myndigheter hilser det nye verftet velkommen, men det er motstand blant noen hytteeiere, andre og en næringsdrivende i området.

Lederen av Aetat Norheimsund, Geir Morten Utskot, er positiv til planene.

— Indre Hardanger har mangel på industriarbeidsplasser. Her har vi muligheter, sier han til Bergens Tidende.

— I dag har vi problemer med å skaffe alle de 120 Bjølvefossen-ansatte jobber, i alle fall i indre Hardanger. Vi har riktignok lav arbeidsledighet og en del etterspørsel etter folk fra mindre virksomheter i området, men det er ofte bare en eller et par-tre personer hver gang.

Utskot legger til at det er et spørsmål om kompetanse.

Må sikre seg oversikt

Det første Aetat nå skal gjøre er å sikre seg en oversikt over selve prosessen og kartlegge kompetansen blant de ansatte.

— Så får vi se, det kan jo også være at Elkem blir værende i Ålvik. Beslutningen er ikke tatt ennå.

Utskot viser til hva som skjedde forrige gang Bjølvefossen nedbemannet. Det var i 1999 og noe under 50 ansatte måtte gå.

— Den gang merket vi ikke effekten av det som skjedde. Mange ble tatt inn igjen som vikarer og en del fikk ny jobb hos Bjølvefossen. Alt i alt gikk det bra. De aller fleste var ungdom uten noe særlig ansiennitet, og de ble absorbert i arbeidsmarkedet.

Trenger ingen nye folk

Bergens Tidende har vært i kontakt med flere bedrifter innenfor pendleravstand fra Ålvik. Ingen av dem har særlig behov for nyansatte.

Publisert
BT anbefaler

– Rimelig å tenke at sterke krefter var involvert

Mannskaper fra Røde Kors, politiet og brannvesen har jobbet gjennom natten.

LES SAKEN

Mest lest akkurat nå

  1. Dette nabolaget har blitt Bergens sveitserost

  2. Morgentrafikken i Bergen: - Folk har tatt helg

  3. Éin ting uroar intensiv­sjefen spesielt før smitte­toppen: – Det vil vi merke betydeleg

  4. Slik lindrer du korona­plagene

  5. Så mye kan Branns største talenter være verdt

  6. Leteaksjonen i Fitjar: – Ny fase