Kan et land gå konkurs?

Ekspert og NHH-professor Jan Tore Klovland svarer på spørsmålet alle islendinger stiller seg.

Den en gang så brennhete islandske økonomien er i ferd med å få en brutal avkjøling.
  • Magne Gaasemyr
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over 13 år gammel

— Det snakkes nå om fare for at Island kan gå konkurs. Men kan et land gå konkurs?

— Ikke på samme måten som en privat bedrift kan gjøre. Men et land kan komme i en konkursliknende situasjon hvis det ikke greier å betale renter og avdrag på statsgjelden. Når man snakker om at et land er konkurs, er det særlig i situasjoner der de ikke greier å betjene sin gjeld til utlandet.

- Har det skjedd ofte?

— Det har skjedd hundrevis av ganger opp gjennom historien. De fleste tilfellene har vært søramerikanske land som har havnet i betalingsproblemer. Men det har ikke skjedd med vestlige land etter annen verdenskrig, før det eventuelt skjer med Island nå.

- Hva er årsaken til at land havner i en konkurssituasjon?

— Det typiske er at et land har lånt for mye i utlandet. Så blir det nedgangskonjunkturer eller prisene på landets eksportvarer faller kraftig. Når eksportinntektene blir for små til å betjene utenlandsgjelden, har kreditorene ingen andre sanksjonsmuligheter enn å stanse tilgangen på nye lån.

- Vil pengene være tapt?

— Det vil ikke være noe konkursbo, som når en bedrift går over ende, og derfor heller ikke noen utbetaling av dividende. Men statsobligasjonene som er knyttet til lånet kan omsettes, fra kurser på 100 ned til 0 i verste fall. Ofte ser man at kreditorene går sammen i investorgrupper i et forsøk på å sette landet under administrasjon. - Hva skjer hvis et land ikke greier å betjene innenlandsk statsgjeld?

— Det typiske da er at staten bruker sentralbanken, og rett og slett trykker penger for å betale. På fagspråket kaller vi det for monetarisering av gjelden. Resultatet blir økt pengemengde og fallende pengeverdi. Ofte er det slike situasjoner som setter i gang hyperinflasjon, for eksempel i Tyskland i 1923. Staten manglet penger, gikk til sentralbanken, og dermed var karusellen i gang. - Hva kan et land selv gjøre for å komme ut av en konkurssituasjon?

— Det kan henvende seg til noen som har valuta i håp om å få ny finansiering, enten Det internasjonale pengefondet (IMF) eller andre land. Da må de gjerne gi noe igjen. Når IMF trår til med hjelp har det normalt vært kombinert med krav om at landet legger om sin økonomiske politikk, både pengepolitikken og hva landet skal bruke sine skatteinntekter til. - Er Island i en konkurssituasjon nå?

— Det vet vi ikke så mye om. De er ikke i en klassisk situasjon der statsgjelden er problemet. Islands utenlandsgjeld har til nå vært liten. Noe annet blir det selvsagt hvis staten overtar bankenes lån. Men det ville ikke være lurt. Selvsagt ligger det også store verdier i bankene. Men hvis de må selges med tap blir det problematisk fordi volumet til disse bankene er så stort i forhold til landets BNP.

- Ser du noe betenkelig i at Island låner av russerne for å komme ut av sitt uføre?

— Det spørs hva som kreves igjen. Hvis det er en ren finansiell transaksjon er det ikke så farlig.

- Men hvis islendingene får problemer med å betale, kan de bli utsatt for press?

— Ja, det er det som eventuelt er det betenkelige i det.

- Bør Norge stille opp for å redde Island?

— Jeg har vel ikke så mye sans for det. Problemene er selvforskyldt. Bankene har overekspandert til de grader. Regjeringen og den islandske sentralbanken har hatt full informasjon, og tilsynelatende ikke gjort noe. Hvis et naboland kommer i nød, bør Norge selvsagt strekke seg langt. Men slik situasjonen er nå, er det ikke særlig aktuelt.

Professor Jan Tore Klovland. Arkivfoto: Bergens Tidende
Publisert

Mest lest akkurat nå

  1. Politiet vil sjekke om siktede var tilregnelig

  2. Trøbbel med trafikklys: – Kilo­meter­lange køar

  3. Avbrøt avhør: – Han ønsket ikke å svare på noe

  4. – Noregs største politiske demonstrasjon er avlyst. Ei avgjerd av historiske dimensjonar.

  5. – Bra med kø på Flesland nå

  6. Er du blitt syk? Slik takler du koronaplagene