Adanis formue halvert: Over 600 milliarder kroner barbert på 11 dager
Bedragerianklager og aksjeras har sendt Adani Group rett ned på børs, og vippet Gautam Adani ned fra tronen som Asias rikeste.
For mindre enn to uker siden var Gautam Adani venner med Indias mektigste, en av verdens aller rikeste og hans business-imperium virket uovervinnelig.
Så publiserte investeringsselskapet med det passende navnet Hindenburg en knusende rapport om Adani tirsdag 24. januar. Den samlede markedsverdien til Adani Group er siden redusert med mer enn 110 milliarder dollar, noe som tilsvarer 1.122 milliarder kroner med dagens kurs.
Det verdiraset tilsvarer mer enn hele markedsverdien til Equinor – Norges desidert største selskap.
Adanis personlige formue er samtidig mer enn halvert. Ifølge Bloombergs milliardærindeks er Adani etter denne uken verdt 59 milliarder dollar, ned fra 119 milliarder dollar før rapporten kom. Det tilsvarer et tap på mer enn 600 milliarder kroner.
Ukens Investtech: Aksjene har utklasset markedet – nå har de gitt salgssignalDermed er han ikke lenger Asias eller Indias rikeste. Han er også falt ut av topp 20 på rikinglisten til nyhetsbyrået.
Syv indiske børsnoterte selskap bærer Adanis navn, inkludert selskaper innen kraftoverføring, grønn energi og havnedrift. Adani Group eier også sementprodusenter, flyplassoperatører, kullgruvedrift og datasenter.
Bedragerianklager
Hindenburg Research kom for snaut to uker siden med alvorlige anklager mot Adani Group i en rapport på nær 100 sider.
Der anklages konglomeratet til den indiske mangemilliardæren for over tiår å ha begått «åpenbar aksjemanipulasjon og regnskapssvindel».
I forbindelse med rapporten kunngjorde Hindenburg at det hadde tatt ut en stor shortposisjonshortposisjonMan shorter en aksje om man tror at den vil falle i verdi. Det man gjør er å låne aksjer som man selger videre. Disse aksjene kjøper man så tilbake (forhåpentligvis til en lavere pris), før man leverer de tilbake., som innebærer vedding på at Adani-aksjer skulle falle. Selskapet spesialiserer seg på det de selv kaller aktivistisk shorting.
Allerede den første uken ble titalls milliarder i verdier barbert bort fra selskapene.
Adani Group har kategorisk avvist anklagene og beskrevet rapporten som «ikke annet enn løgn». I et over 400 sider langt svar publisert forrige helg anklages Hindenburg også for å kun prøve å tjene penger på markedsreaksjonen etter rapporten. Adani Group beskriver rapporten også som et angrep på India som helhet og indiske institusjoner.
Dette svaret klarte ikke å blidgjøre markedet, og aksjeraset har fortsatt denne uken. Nedturen fikk ytterligere fart onsdag etter at et aksjesalg i flaggskipet Adani Enterprises ble trukket tilbake, en snau uke etter at det ble satt i gang som følge av situasjonen.
Kan påvirke India
Krisen for Adani Group er ikke nødvendigvis bare dårlig nytt for Gautam Adani og hans selskaper.
Det kan også få konsekvenser for India i seg selv, har storaviser som Financial Times, New York Times og Bloomberg skrevet de siste dagene. Mer forsiktige investorer er noe av det som trekkes frem.
– India har vært det relative trygge havn-markedet, og Adani-anklagene er en kalddusj for innenlandske og utenlandske investorer, sier Charlie Robertson, global sjeføkonom hos Renaissance Capital
– Sannheten er at Adanis skandale ikke kommer på den beste tiden for India nå som Kina gjenåpner. Utenlandske investorer følger helt tydelig med, sier Alicia
Garcia Herrero, sjeføkonom for Asia og Stillehavsregionen hos Natixis SA til Bloomberg.
Indiske myndigheter har seneste denne helgen gått ut og kommentert situasjonen rundt Adani Group. Finansminister Nirmala Sitharaman uttalte lørdag at deres finanstilsyn er uavhengige og «vil gjøre jobben sin» i forbindelse med anklagene, mens sentralbanken har sagt at landets banksektor er «motstandsdyktig og stabil», ifølge Bloomberg.
– Oppfatningen om India og dets iboende styrke er intakt, sa finansministeren lørdag.
Oljefondet solgte seg ned
Oljefondssjef Nicolai Tangen presenterte tirsdag 31. januar 2022-tallene for Oljefondet, hvor han kunne fortelle at Oljefondet solgt seg betraktelig ned i Adani-selskapene gjennom fjoråret.
– Dette er et spesielt stort nedsalg, sa Tangen.
Videre fortalte Tangen at det har blitt gjort en rekke risikobaserte analyser av Adani-selskapene.
– Vi går ikke inn i nøyaktige grunner, men det er risikoen for korrupsjon, risikoen for menneskerettighetsbrudd, risiko for miljøsynder og så videre. Det gjør at vi har solgt de posisjonene veldig ned.
– Men dere har ikke solgt dere helt ut?
– Det er en gruppe av selskaper, rundt ti, så det er ikke alle som er helt ute. Men det er en veldig stor reduksjon i eksponering.
Oljefondets aksjeposter i Adani Group ved inngangen av 2023