Åpningen av Follobanen blir utsatt på ubestemt tid

Bane NOR innrømmer at de har vært for optimistiske med tid for testing og åpning av Follobanen. De vil ikke gi noen konkret dato for gjenåpning.

Konsernsjef Gorm Frimannslund i Bane NOR holder pressebrifing om status på fremdriftsplanen for testprogrammet på Follobanen.
  • NTB
Publisert: Publisert:

– Sett i ettertid burde vi ikke kommunisert dato så tydelig. Det ble gjort med en god intensjon, men har ført til frustrasjon hos pendlere og reisende, sier Bane Nor-sjef Gorm Frimannslund på en pressekonferanse onsdag.

Bane NOR hadde håpet å åpne Follobanen for ordinær trafikk 12. februar. Frimannslund sier at åpningen blir utsatt og medgir at det er på ubestemt tid.

– Vi kan ikke stå her å love noen dato akkurat nå, sier utbyggingsdirektør Stine Undrum.

Bytter kabel

Bane NOR jobber med å bytte ut 2,4 kilometer kabel på Follobanen. Arbeidet anslås å ta fem dager, noe som fører til at testkjøringen utsettes.

Det dreier seg om fire kabler, hver på 600 meter.

– Vi besluttet i går kveld å bytte kabelen fra tilførselsbygg nord og fram til tunnelåpningen, forklarer Undrum.

– Kablene er levert. Akkurat nå kutter vi kabelen i hver ende og gjør klar til å skjøte, fortsetter hun.

Gjenåpning utsatt flere ganger

En rekke feil – som underdimensjonerte kabelskjøter, en ødelagt isolator og feil på jordingsanlegget i tunnelen – har ført til at togtrafikken ble fullstendig parkert kort tid etter at banen ble åpnet i midten av desember.

Siden da har den ene fristen etter den andre røket, og gjenåpningen er blitt utsatt flere ganger.

Publisert: