Strømsjokk i nord – får «søringpriser»

Mandag tidobler strømprisen seg i Nord-Norge. Men allerede onsdag skal det roe seg.

I Tromsø blir det mandag samme strømpriser som i sone øst i Sør-Norge.
Publisert: Publisert:

– Nå er elbilen ferdigladet, så da slipper jeg unna det verste, sier Ove André Nilsen i Troms.

Beboere i Nord-Norge har til nå vært forskånet for de høye strømprisene Sør-Norge har opplevd i perioder.

Men mandag tidobler strømprisen seg i nord og når nivåer på høyde med Sør-Norge.

Den daglige snittprisen stiger med 777 prosent. På det meste i morgen vil en kilowatt-time med strøm koste over 3,14 krone i Nord-Norge.

Det er en økning på mer enn 1000 prosent, eller tilgangen.

Nilsen sier han har hatt strømregninger på mellom 800 og 1500 kroner i måneden på sommeren og rundt 2500 kroner på vinteren.

Han pendler daglig 14 mil fra Mestervik til Tromsø, hvor han jobber som it-arbeider i kommunen. De siste åtte årene har han kjørt elbil.

Skulle prisene holde seg høye fremover, vil Nord-Norge kunne få strømstøtte. Regjeringen dekker 90 prosent av prisen som overstiger 70 øre, gitt at snittprisen for måneden ender på over 70 øre. Foreløpig ser det ut til å bli et kort prishopp.

– Ser du frem til strømstøtte?

– Nei, med de strømregningene jeg har hatt til nå, kan jeg ikke si det, sier Nilsen.

Spesial: Få oversikt over strømprisene her.

Ove Andre Nilsen kjørte i flere år en spesialtilpasset Nissan Leaf. Nå har han fått seg en Kia.

– Med dieselprisene ville det vært galskap å bytte til diesel uansett, prisene er allerede vanvittige her. Jeg får fortsatt vondt i hjertet når jeg kjører forbi en bensinstasjon selv om jeg ikke har brukt den på åtte år, sier Nilsen.

– Får du vondt i hjertet av strømpriser på over tre kroner?

– Det er ikke akkurat vanlig kost her oppe, nei. Men vi prøver å gjøre det vi kan. Fyrer med ved og kjører ned temperaturen.

Forklaringen ligger i Sverige

Kraftanalytiker Olav Johan Botnen i selskapet Volue Insight forklarer til Avisa Nordland hvorfor prisene nå gjør et hopp.

– Nord-Sverige opplever vinterens første kuldeperiode, og da benytter de anledningen til innfrysing av de nordsvenske elvene. Da bremses produksjonen kraftig i disse kraftverkene, og det får konsekvenser for så mye som fire til fem tusen megawatt mens det pågår, sier Botnen til avisen.

Allerede onsdag ventes det et værskifte med mer mildvær. Da kommer kraftproduksjonen i gang igjen og prisene er ventet å synke.

Siden høsten 2021 har strømprisene i store deler av landet vært uvanlig høye.

Prisene denne uken er fortsatt et stykke unna toppene i august, da snittprisene i region øst i Sør-Norge nådde mer enn 6,4 kroner.

I saken sto det først at prisene i Nord-Norge i morgen ville gå over terskelen for strømstøtte på 70 øre. Selv om prisen vil være over 70 øre i morgen, er det gjennomsnittsprisen for måneden som må overstige 70 øre om strømstøtten skal slå inn. Saken ble oppdatert 20.11.2022 klokken 18.20.

Publisert: