Oljefondets nye sjef brukte millioner på USA-tur for norske samfunnstopper

Blant gjestene var daværende Oljefond-sjef Yngve Slyngstad.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over tre år gammel

Norges nye Oljefond-sjef Nicolai Tangen brukte millioner på Sting-konsert, luksus-jet og konferanse til norske samfunnstopper på USA-tur få måneder før han ble ansatt i Oljefondet.

Blant deltagerne var statsråd Torbjørn Røe Isaksen, den norske regjeringsadvokaten og daværende oljefond-sjef Yngve Slyngstad.

– Opplegget var helt utrolig. Det ble spandert. Vi var invitert som gjester uten å betale noe selv, det var usedvanlig raust av Tangen, sier finansmann Knut Brundtland til VG.

Lukket seminar

Overfarten til USA ble tilbakelagt i et spesialinnredet Boeing 777. Fremme i USA holdt Tangen et privat og lukket seminar ved handelshøyskolen Wharton i Pennsylvania.

– For meg er det å lære hele livet, det sentrale. Å treffe mennesker og samle kunnskap er avgjørende for meg, både i min gamle jobb, men også i min nye, sier påtroppende oljefondssjef Nicolai Tangen til VG.

– Jeg har regnet med at turen etter hvert ville bli kjent og det er helt greit for meg. Jeg har full tro på åpenhet rundt alt jeg gjør, også dette, selv om det var et privat arrangement, sier Tangen.

Flere av gjestene under seminaret var senere referanse for Tangen da han søkte jobb i Oljefondet, ifølge VG.

Landets 41. rikeste

Brundtland sa like etter Tangen var utnevnt til ny Oljefond-sjef, at Tangen er drivende dyktig finansielt, og med dype sosiale interesser utover sitt eget fagfelt; raus og omsorgsfull med folk som trenger det.

– Kombinasjonen av hjertet på rett sted og hodet på rett sted er fantastisk for Norge, sa han til E24.

Det var i mars ble det klart at den 53 år gamle milliardæren fra Kristiansand tar over roret etter Yngve Slyngstad i september.

Tangen hadde en anslått nettoformue på 5,5 milliarder kroner i 2019, noe som gjorde han til landets 41. rikeste, ifølge Kapital.

Pengene kommer i hovedsak fra hedgefondet Ako Capital, som Tangen grunnla i 2005 og har vært toppsjef og investeringsdirektør for. Da det ble kunngjort at han var Oljefondets nye sjef, fortalte han også at han vil legge sine private eiendeler inn i en veldedig stiftelse kalt AKO Foundation.

Sentralbanksjef Øystein Olsen sa i mars at hovedstyret i Norges Bank er trygg på at de med Nicolai Tangen har fått den beste kandidaten til å lede fondet.

– Tangen har bygget opp et av Europas ledende investeringsselskaper og kan vise til svært gode finansielle resultater som internasjonal kapitalforvalter, sa Olsen i en pressemelding.

Les programmet og presentasjonen av foredragsholderne hos VGSamfunnstopper på tur var referanse for Oljefond-Tangen

Les også:

Utnevnt til Oljefondet-sjef midt i en global krise (+)Meglertopp om ny Oljefond-sjef: – Fantastisk for Norge
Publisert: