Oslo presenterer nye smitteverntiltak allerede søndag

Oslo innfører strengere smitteverntiltak neste uke, opplyser helsebyråd Robert Steen (Ap) til Dagbladet. Målet er å skjerme barn og unge fra innstrammingene.

STRAMMER INN: Helsebyråd Robert Steen varsler strengere tiltak til uken.
Byrådsleder Raymond Johansen (t.v.) og helsebyråd Robert Steen er klare på at det vil bli innstramminger i Oslo igjen neste uke.
  • NTB Anna Nesje og Ketil Bjærke
Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

– Vi har den siste tiden sett oppsving i smitte. Den treffer hele byen, både ungdom og voksne. Vi er bekymret over den økende smitten nå, spesielt fordi mange trolig har det muterte viruset. Oslo har de strengeste tiltakene i landet, det har vi hatt lenge, og det vil vi fortsette med, sier Steen til avisa.

Hva slags tiltak det er snakk om, er foreløpig ikke kjent, men byrådsleder Raymond Johansen (Ap) sier byen vil forsøke å skjerme barn og unge. Tiltakene vil bli presentert på en pressekonferanse søndag ettermiddag.

– Selv om vi har gjort noen lettelser i tiltakene for denne gruppen i tett dialog med de nasjonale helsemyndighetene, har vi hele tiden vært tydelig på at nye innstramminger kan komme. Det er smittesituasjonen som bestemmer, sier Johansen til Avisa Oslo.

Vurderer tiltak i helgen

I hovedstaden er smittetallet det høyeste på over tre måneder, og R-tallet ligger på 1,4, mot 1 for hele landet.

– Slik situasjonen er nå, ser ikke byrådet noen annen utvei enn å skjerpe den sosiale nedstengingen av Oslo, understreker byrådslederen.

Han sier byrådet i løpet av helgen skal se på hvilke tiltak som skal skjerpes inn, og om det skal innføres nye tiltak. Vurderingene vil bli gjort i tett samarbeid med nasjonale helsemyndigheter.

Mutert virus

Ifølge Raymond Johansen er det flere årsaker til at smitten har økt den siste tiden.

– Det handler om at vi beveger oss mer, møter flere og ikke er påpasselige nok med avstand, hygiene og munnbind. En annen viktig årsak til økt smitte i Oslo er at vi har importert ulike varianter av det muterte viruset, sier han til NTB.

De nye variantene er mer smittsomme og utgjør nå en betydelig del av koronasmitten i Oslo.

– En tredje forklaring på den økte smitten handler rett og slett om at vi tester mer og dermed avdekker mer smitte. Gjenåpning av tiltak for barn og unge har også bidratt til økt smitte, men det ligger så nært i tid at vi egentlig ikke kan se fullt og helt hvilken effekt det har hatt ennå, sier byrådslederen.

Bydel ber om innstramming

Bydel Nordstrand i Oslo ba fredag om at koronatiltakene i hovedstaden skjerpes etter en voldsom økning i smittetallet den siste uken.

Sist fredag hadde bydelen 80,1 smittetilfeller per 100.000 innbyggere, mens tallet var 171,6 en uke senere – altså mer enn det dobbelte. Bydelsoverlege Tanja Karoline Tomasevic betegner utviklingen som urovekkende. Hun sier til Dagbladet at situasjonen er krevende, men understreker at de har kontroll.

– Vi har flere smitteutbrudd i bydelen, men vi har kontroll på smittevei og de som er berørt, sier hun.

Ungdommer smittet på fester

Fredag ettermiddag ble det meldt om 17 personer som er koronasmittet etter et utbrudd i Røa menighetsbarnehage i bydel Vestre Aker i Oslo. Bydelsoverlege Åse Ruth Eggemoen sier til Avisa Oslo at smitten øker blant unge i bydelen, noe hun knytter til flere ungdomsfester.

– Det er en del smitte blant ungdommer relatert til flere fester som har vært flere steder i byen, både i bydel Vestre Aker og andre bydeler, sier hun.

Helsebyråd Robert Steen sier han er urolig for hva vinterferien kan føre til og ber innbyggerne som kommer hjem fra andre steder, om å teste seg.

Publisert
  1. Robert Steen
  2. Oslo
  3. Coronaviruset
BT anbefaler

– Den første dama eg fekk kontakt med, skal eg på date med

Folk i vest: Møt Ståle Andre Vedvik (54).

Mest lest akkurat nå

  1. Kebabsjappe måtte stenge på dagen

  2. Bussjåfør siktet etter dødsulykke i Halden

  3. – Det er en veldig drastisk protest, men det trengs

  4. – Vi har mistet det som gjorde 90-tallet så fantastisk

  5. – Puppene struttet fritt i vilden sky. Hva skjedde?

  6. Sommeren er våt, og strømmen er dyr. Hvordan henger det sammen?