Pandemirammet hotellfamilie satser stort på Norwegian

Nedstengte hoteller under pandemien har gitt Christian og Helene Sundt over 3,5 milliarder kroner i papirtap. Likevel økes satsingen på reiseliv med en investering på 775 millioner i Norwegian.

FLYR HØYT: Milliardær-søsknene Christian og Helene Sundt blir nest største eier i flyselskapet Norwegian.
Publisert: Publisert:
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

– Vi kommenterer generelt ikke våre investeringer, sier Jakob Iqbal til E24.

Han er adm. direktør i investeringsselskapet Sundt AS, som forvalter formuen til rederarvingene Helene og Christian Sundt.

Tirsdag morgen flagger Sundt en av sine største enkeltinvesteringer noensinne, etter å ha investert 775 millioner kroner for en eierandel på 17,6 prosent i Norwegian.

Det fører Sundt nest øverst på aksjonærlisten, kun slått av John Fredriksens Geveran Trading, som selv satset 875 millioner i den nylige kriseemisjonen.

For Sundt kommer storsatsingen på luftfart i kjølvannet av et år med blytunge, pandemidrevne tap på sin hovedinvestering i det svenske hotellkonsernet Pandox.

– Det er korrekt at vi nå vil være tungt eksponert mot reiseliv. Pandox-posten vil imidlertid fremdeles være vesentlig større enn Norwegian, med en verdi rundt syv milliarder kroner, sier Iqbal.

Han ønsker ikke å svare på E24s spørsmål om hvilken tidshorisont Sundt har for investeringen i flyselskapet.

Les også

Fredriksen, folketrygden og Sundt er med når Norwegian vil hente 6 milliarder

Over tre mrd. i tap

Nedstengte hoteller og full brems for global turisme resulterte i et underskudd på 1,4 milliarder svenske kroner for Pandox i 2020.

Selskapet eier 156 hoteller med over 35.000 rom i 15 land, og ble tatt på Stockholm-børsen av Sundt-søsknene og det Christian Ringnes-dominerte Eiendomsspar i juni 2015.

Pandox-kursen har løftet seg betydelig fra bunnen for drøye 14 måneder siden, men er fortsatt ned 33 prosent fra toppnoteringen i februar 2020.

Det gir et papirtap fra toppen på nær 3,5 milliarder for Sundt-gruppen, som har en direkte eierandel i Pandox på 28 prosent.

Fredag i forrige uke meldte selskapet i en børsmelding at Pandox-sjef Anders Nissen gjennomgår medisinsk behandling grunnet covid-19.

CORONA-RAMMET: Pandox-sjef Anders Nissen.

På grunn av en forventet rehabiliteringsperiode for Nissen etter behandlingen, har styret besluttet å innsette finansdirektør Liia Nõu som fungerende adm. direktør i denne perioden.

Eier allerede et flyselskap

Mens investeringen i Pandox er strategisk og langsiktig, har Sundts investeringer på Oslo Børs tradisjonelt vært av finansiell karakter.

Iqbal og det øvrige investeringsteamet bestående av tidligere Oslo Børs-styreleder Leiv Askvig, Øystein Dalby og Håvard Nilsson har satset på selskaper som Panoro Energy, Hunter Group, Idex og Borregaard.

LEDER INVESTERINGENE: Adm. direktør Jakob Iqbal i Sundt AS.

Markedsverdien av Sundts nåværende portefølje på Oslo Børs er ifølge infotjenesten Arena på rett under én milliard kroner, med investeringen i Panoro på 262 millioner som den største.

Nysatsingen på Norwegian blir dermed relativt betydningsfull for gruppen, og øker samtidig den totale eksponeringen mot det norske aksjemarkedet kraftig.

Christian og Helene Sundt er arvingene etter skipsreder Petter Christian Grüner Sundt, som igjen var etterkommer av Sigval Bergesen d.y., grunnleggeren av det legendariske Bergesen-rederiet.

Søsknene er blant Norges aller rikeste personer, med en anslått formue på over 6,5 milliarder kroner, ifølge tidsskriftet Kapital.

Luftfart er for øvrig ikke helt ukjent for Sundt-familien, som i mange år har vært eier av privatflyoperatøren Sundt Air.

Publisert: