Gir 1,5 milliarder kroner mer ute- og reiseliv: – Minner om hastearbeid

Halvannen uke etter kompensasjonsordningen til reiselivet ble presentert, blir den nå endret.

Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

Endringen innebærer at den totale potten økes til 2,8 milliarder kroner. Dette er 1,5 milliarder kroner mer enn da regjeringen foreslo kompensasjonsordningen tirsdag forrige uke.

Det forteller næringsminister Iselin Nybø på en pressekonferanse i Stavanger fredag ettermiddag.

– De nye smitteverntiltakene som ble lansert denne uken, som for eksempel begrensninger på gjennomføring av private arrangementer, økte munnbindkrav, oppfordringen til å omgås et fåtall mennesker legger nye og betydelige begrensninger på drift og driftsgrunnlaget i reiselivsnæringen, sier Nybø.

Kompensasjonsordningen utvides til å gjelde til februar neste år. Samtidig senkes terskelen for å få støtte.

Utelivet: – Virker som hastverk

Daglig leder av utelivsgiganten Noho Norway, Karl-Henning Svendsen er langt fra fornøyd med utvidingen av ordningen.

– Det er bra at Iselin Nybø prøver å vise handlekraft, og det skal hun ha ære for, men jeg syns dette minner litt om hastearbeid – for å vise handlekraft. Det er fortsatt ikke bra nok det som kom, sier Svendsen.

Han mener det ikke er nok at kompensasjonsgraden øker fra 50 til 60 prosent av faste kostnader.

– Vi trenger at minst 80 prosent av faste uunngåelige utgifter dekkes for at det skal ha effekt, sier han.

Svendsen er heller ikke fornøyd med hvordan det jobbes opp mot å beholde ansatte.

– Permitteringshjelp hjelper ikke oss å holde folk i arbeid. Når omsetningen blir lav så, har ikke vi råd til å holde på folk. Vi må derfor ha lønnstilskudd, slik at vi slipper å permittere.

Om det ikke funker med tilskudd, så vil utelivsgiganten at regjeringen ser på permisjonsordningen. Der mener de lønnsplikten må reduseres fra ti dager til to.

Det kanskje viktigste for mange i utelivet var Nybø derimot ikke engang innom på pressekonferansen. Utbetalingene til utelivet kommer nemlig ikke før i januar.

– Staten kan spare en god del penger ved å vente i fire måneder, for mange vil ikke klare å overleve så lenge, sier Svendsen.

Han tror det er vanskelig for mange i utelivet å klare seg med faste kostnader i fram til utbetalingene skal komme.

– Pokémon-plaster på skudd i magen

Kristian Afzelius, driftssjef og medeier i Rodeløkka Invest som eier til sammen 14 restauranter i Oslo, synes ikke dette er noen redningspakke i det hele tatt.

– Det er latterlig. Utvidingen hjelper ingenting. I utgangspunktet hjalp det ingenting, men det her hjelper også ingenting, sier han.

Litt rask hoderegning får ikke restauranteieren til å se lyst på ting.

– Den første støtten ville gitt utslag på 75.000 kroner, nå nærmer vi oss kanskje 100.00. Det er støtten for å miste 3,5 millioner vi vanligvis hadde hatt i omsetning i desember. Og det er på et stort sted, mindre restauranter får mindre.

Også Afzelius reagerer på ti dagers lønnsplikt, spesielt med nye forbud for utelivet.

– Regjeringen endrer fra to til ti dagers lønnsplikt midt i en pandemi, og rett etter det pålegger de oss flere tiltak som gjør det umulig å drifte. Jeg vet ikke hva skal si, men vi må permittere nå, det er ikke noen tvil.

Afzelius tar også opp det Nybø ikke selv nevnte. Støtten for oktober, november og desember betales i januar, hvis det fortsatt er noen å betale til.

– Vi i næringen leser det som at regjeringen ikke vil betale. De tenker folk kanskje går konkurs. For det vil folk. Og da slipper de jo å betale.

– Denne redningspakken er ingen redningspakke. Det er som å sette pokemon-plaster på et skudd i magen, sier Afzelius.

Forretningsmannen tar også opp hvordan regelverket oppleves av de ansatte. Der er det full forvirring.

– De spør oss, for myndighetene informerer de jo ikke. Noen lurer på om de neste år får 62 prosent av 62 prosent lønn. Andre lurer på hva som skjer med feriepengene deres. De lurer på hva de skal leve av, for 95 prosent av de er unge mennesker uten trygghet og oppsparte midler, sier Afzelius.

Gir mer til hver bedrift

Det opprinnelige kravet om 40 prosent fall i omsetningen, den såkalte terskelverdien, senkes til 30 prosent. Nybø forklarer at dette er et tiltal som skal inkludere flere serveringsbedrifter i ordningen.

Støttenivået i ordningen økes fra 50 til 60 prosent. Dette betyr at bedrifter får dekket inntil 60 prosent av selskapenes faste uunngåelige kostnader.

– Det å hjelpe selskaper med de faste uunngåelige kostnadene bidrar til at selskapene kan holde hodet over vannet og unngå konkurs, fortsetter næringsministeren.

Utover dette øker regjeringen grensen for maksimal utbetaling per søker. Nå vil bedriftene få opptil 20 millioner kroner per måned fullt ut, mens beløp over dette blir avkortet med 50 prosent opptil en øvre grense på 50 millioner kroner.

Mener regjeringen må gå lengre

NHO mener at forbedringene i ordningen ikke er gode nok.

– Det er bra at regjeringen ser på ordning på nytt og at de kommer næringslivet i møte på noen av punktene vi har bedt om. Det er et skritt i riktig retning, men vi mener likevel situasjonen nå er så kritisk for næringslivet at de må gå lenger, sier administrerende direktør Ole Erik Almlid i NHO.

Arbeidsgiverorganisasjonen mener fortsatt at satsene og innretningen burde vært bedre i dagens situasjon, både når det gjelder reiselivet og andre bransjer som ikke omfattes av ordningen.

– Vi mener at kompensasjonsgraden bør økes til 70 prosent og at ordningen bør være generell. Regjeringen har fortsatt tid til å justere dette før saken kommer til Stortinget. Hvis ikke må Stortinget gjøre om på dette, sier Almlid.  

Virke: – Har etterlyst dette lenge

Virke er glad for at regjeringen viser mer langsiktighet for å hjelpe virksomhetene ut av krisen.

– Dette har vi etterlyst lenge. Økt forutsigbarhet for virksomhetene som er hard rammet av pandemien og myndighetspålagte smitteverntiltak er viktig for å sikre arbeidsplasser over hele landet, sier administrerende direktør Ivar Horneland Kristensen i Virke.

Ventilordningen som omfatter små bedrifter rundt reiselivsnæringen, som turistbedrifter og leverandører, styrkes samtidig med 50 millioner kroner.

Den totale rammen på denne ordningen blir dermed 150 millioner kroner frem til utgangen av året. Ventilordningen vil også bli utvidet til og med februar.

– Vi mener at endringen i den såkalte ventilordningen ikke er tilstrekkelig. Det er mange rammede virksomheter som ikke kommer inn under ordningen, og det vil vi følge opp videre, forteller Horneland i Virke.

Administrerende direktør Olaf Thommesen i SMB Norge mener justeringene som nå blir gjort er utrolig viktig for småbedriftene, og særlig i serveringsbransjen.

– Vårt primærstandpunkt har gjennom hele denne prosessen vært at kravet for omsetningstap ikke bør være høyere enn 30 prosent, så vi er naturligvis svært fornøyde med å ha blitt lyttet til, sier Thommesen.

Publisert: