Ringte i bjellen for Ocean Sun: – Jobber nå med veldig mange prosjekter

Mandag ble nok et solkraftselskap sjøsatt på Oslo Børs. Ocean Sun bygger blant annet flytende solanlegg for Statkraft, og har en avtale i Sør-Korea som kan gi «betydelige inntekter».

Fra venstre: Styreleder Thomas Moe Børseth (t.v.), grunnlegger Arnt Emil Ingulstad og grunnlegger og konsernsjef Børge Bjørneklett i Ocean Sun.
Publisert: Publisert:
iconDenne artikkelen er over to år gammel

– Jeg er kjempefornøyd. Dette er helt fantastisk, sier Børge Bjørneklett, konsernsjef og en av grunnleggerne av Ocean Sun, til E24.

Mandag ringte han i børsbjellen og markerte at selskapet er notert på Merkur Market.

Aksjen åpnet på 16,80 kroner før kursen falt noe. Mandag ettermiddag ble aksjen handlet til 15,40 kroner.

Før børsnoteringen hentet selskapet 100 millioner kroner i markedet til en prising på 18 kroner aksjen. I tillegg har eksisterende aksjonærer solgt aksjer for 50 millioner kroner i markedet.

– Vi jobber nå med veldig mange prosjekter, og så behov for å forsterke virksomheten. Prosjektene drar ofte ut i tid, sier Bjørneklett.

Selskapet har så langt bygget ut demonstrasjonsanlegg for Statkraft og SN Power, men det har krevd tid og penger.

– Vi begynte å prate med Statkraft for to år siden og SN Power for tre år siden. Det tar flere år å utvikle prosjekter, fordi du må avtale langsiktige kraftavtaler og få tillatelser, sier Bjørneklett.

– Vi trengte en emisjon for å forsterke aktiviteten og gjennomføre utbygginger. Det er lettere å gjennomføre en emisjon hvis de nye investorene også har mulighet til å handle i investeringen sin senere. Noteringen kom som en konsekvens av emisjonen, sier han.

Ocean Sun-sjef Børge Bjørneklett ringer i børsbjellen mandag.

Ulltveit-Moe på eiersiden

Ocean Sun har som mål å tjene penger på å selge lisenser for sitt solanlegg som flyter på vann. Anleggene er basert på teknologi fra havbruk, med en flytende membran inne i en bøye som er forankret på havbunnen.

På eiersiden har selskapet Jens Ulltveit-Moes Umoe med drøye 8,9 prosent og Andenæs-familien med 14,7 prosent gjennom AS Tanja.

Grunnlegger Børge Bjørneklett eier om lag 20,5 prosent av aksjene i Ocean Sun, mens grunnlegger Øyvind Christian Rohn har 14,1 prosent gjennom Progressi AS og grunnlegger Arnt Emil Ingulstad 11,3 prosent gjennom Ingulstad Holding AS.

Les også

Norfund og KLP satser i Asia: Skal selge ren energi til bedrifter

Satser på lisensinntekter

Ocean Sun har ni ansatte og skal etter planen øke dette til rundt 60 de neste to til tre årene.

Inntektene skal særlig komme i form av lisensinntekter, som er beregnet til 3-7 cent (28-74 øre) per watt installert effekt i anlegget. Det betyr at selskapet venter å dra inn lisensinntekter på mellom 280.000 til 740.000 kroner per megawatt installert effekt.

Den typiske inntekten fra et anlegg er på 50.000 dollar (462.000 kroner) per installerte megawatt, ifølge konsernsjefen.

Ocean Sun har så langt hatt begrensede inntekter fra sine demonstrasjons- og pilotprosjekter. I fjor hadde selskapet 8,2 millioner kroner i omsetning, og resultatet etter skatt var på minus 11 millioner kroner.

Børge Bjørneklett, konsernsjef og en av grunnleggerne av Ocean Sun, til E24.

Stort prosjekt i Sør-Korea

Dette er Ocean Suns kommende prosjekter:

  • kontrakt med Statkraft om å bygge et demonstrasjonsprosjekt på et reservoar ved vannkraftverket Banja i Albania, med til sammen to megawatt installert effekt fordelt på to faser frem til 2021
  • lisensavtale med EN Technologies i Sør-Korea (eid av Samsung og LG) om mulige leveranser av 100 megawatt installert effekt i 2021 og ytterligere 400 megawatt over fem år. Dette er knyttet til Saemangum-prosjektet på totalt 2.100 megawatt flytende solkraft, som den koreanske regjeringen har tatt initiativ til

Bjørneklett håper at demoprosjektet for Statkraft kan bli til noe mer.

– Statkraft har 340 vannkraftreservoarer rundt omkring i verden. Alle er ikke aktuelle for flytende solenergi, men mange kan være det, sier Bjørneklett.

– Prosjektet med Statkraft er et fullskala demonstratorprosjekt. To megawatt er ikke noe å skrive hjem om når det gjelder storskala solkraftverk, men erfaringene vil Statkraft kunne overføre til sine andre reservoarer, sier han.

Det samme gjelder for pilotanlegget som Ocean Sun har bygget for SN Power på Filippinene. SN Power ble for øvrig nylig kjøpt av Scatec Solar for nær ni milliarder kroner.

Les også

Vurderte aktører i Asia og Europa: – Scatec kom med det beste budet

Kan bli kjempeutbygging

– Hvis erfaringene med disse anleggene er positive, og det er de jo så langt, så vil disse anleggene fort kunne gi store tall. Skal du ha 100 megawatt på hvert vannkraftverk så står du teoretisk sett foran en kjempeutbygging, sier Bjørneklett.

Selskapet vil på sikt vurdere å gå inn på eiersiden i prosjekter. Foreløpig lisensierer Ocean Sun ut teknologi til utbyggere og kraftprodusenter for å få raskest mulig utbygging, ifølge konsernsjefen.

– Hvis dette EN Technologies-prosjektet kommer i gang, hva vil det si?

– Det vil gi betydelige inntekter, sier Bjørneklett.

Selskapet sier det har som mål å øke sin tilstedeværelse i Asia-Stillehavsregionen, der de ser muligheter for vekst. Ocean Sun har etablert et kontor i Shanghai i Kina.

– Det er veldig mange land som satser på flytende solkraft. Det er mye snakk om det i India, Sør-Amerika, energiministeren på Filippinene er veldig opptatt av det. Det er egentlig alle Asean-landene. For eksempel har Vietnam store planer og har snakket om å bygge ut en gigawatt, sier Bjørneklett.

Asean står for Association of Southeast Asian Nations, og medlemmene er Singapore, Brunei, Malaysia, Thailand, Filippinene, Indonesia, Vietnam, Laos, Myanmar og Kambodsja.

Publisert: