Innfører store lettelser – tillater mer reise og mindre hjemmekontor

Regjeringen går til trinn tre i gjenåpningsplanen for Norge. Anbefalingen om hjemmekontor og en rekke reiserestriksjoner forsvinner.

Publisert Publisert
icon
Denne artikkelen er over ett år gammel

Erna Solberg bekrefter fredag ettermiddag det regjeringen ble anbefalt av helsemyndighetene om å gjøre – vi går inn i trinn tre av gjenåpningsplanen.

– Det er et stykke igjen, med farer rundt hjørnet. Men det er en god dag i dag, og vi har en mye mer normal situasjon i Norge etter trinn tre, sa hun fra talerstolen.

Fredag oppga Helsedirektoratet at de anbefaler å åpne opp mer av Norge, inkludert å oppheve den nasjonale skjenkestoppen.

– Med bakgrunn i smittesituasjon, sykdomsbyrde og kapasitet i helsetjenesten, anbefaler Helsedirektoratet i samråd med FHI at vi nå kan gå videre i gjenåpningsprosessen til trinn 3, heter det i et dokument fra direktoratet.

Myker opp reisebestemmelser

Allerede på forhånd meldte VG at statsministeren vil gi klarsignal for å gå videre til trinn tre i gjenåpningsplanen.

Dette bekreftet Erna Solberg og flere statsråder under pressekonferansen.

– Vi gjør nå lettelser i reiserådene. Vi går nå over til EUs fargekoder for at vi skal ha samme system i hele Europa, sier kunnskaps- og integreringsminister Guri Melby.

Hun snakker om de nye reglene for innreise og karantene. De trer i kraft 5. juli, og innebærer betydelige lettelser for reising inn og ut av Norge.

Flere fra Europa kan snart reise til og fra Norge uten å måtte gå i karantene.

– Vi ser nå at det vil være mulig å kontrollere coronasertifikat fra andre EØS-land allerede fra 24. juni. Personer som er fullvaksinert, eller som har gjennomgått coronasykdom de siste seks månedene vil da kunne reise inn til Norge, sier Melby.

– De vil også slippe karantene, på lik linje med dem som har norsk coronasertifikat, fortsetter hun.

Disse endringene gjelder fra lørdag 19. juni kl. 12:

  • Reisende som de siste ti døgnene før innreise kun har oppholdt seg i land innenfor EØS og Schengen med mindre enn 500 nye smittetilfeller per 100.000 de to siste ukene, unntas nå kravet om karantenehotell.
  • Hovedregelen for reisende som de siste ti døgnene før innreise har oppholdt seg utenfor EØS og Schengen, er at de skal oppholde seg på karantenehotell frem til negativ PCR-test tatt tidligst tre døgn etter innreise.
  • Mindreårige skal ikke på karantenehotell

På grunn av økningen i antall tilfeller med delta-varianten i Storbritannia, må reisende herfra fortsatt på karantenehotell. Det trer i kraft natt til mandag.

Anbefaler fortsatt norgesferie

Synkende smittetall, mer vaksinering i mange land og økende bruk av coronasertifikat gjør at regjeringen nå kan oppheve det globale reiserådet om å unngå unødvendige fritidsreiser til utlandet.

– Vi tar i bruk coronasertifikatet for å forenkle reising innad i EØS-området og Schengen, og enkelte andre lettelser i innreiserestriksjonene, sier justis- og beredskapsminister Monica Mæland i en pressemelding.

Hun understreker likevel at det er en gradvis gjenåpning, og at det fortsatt er strenge regler på grensen.

– En må fortsatt dessverre være forberedt på køer og ventetider ved grensepasseringer. Min anbefaling er derfor å feriere hjemme i Norge. Det er det tryggeste og mest forutsigbare, fortsetter Mæland. 

Les også

Åpner for Europa-reiser fra 5. juli

Ifølge regjeringens gjenåpningsplan skal rådet erstattes av egne reiseråd til spesielt rammede land.

Det vil likevel fortsatt være restriksjoner og innreisekarantene fra flere av landene, basert på de kriteriene helsemyndighetene setter, opplyser regjeringen.

– Norge har mindre smitte enn mange andre land, og restriksjonene skal beskytte oss mot importsmitte og nye virusmutasjoner, heter det.

Mindre hjemmekontor

For de mange som har vært mer eller mindre tvunget til å jobbe hjemmefra kan det være en ny hverdag i emning.

– Nå kan man også være fysisk mer til stede på arbeidsplassen. Selvfølgelig må alle arbeidsplasser følge anbefalingen om smittevern, sa Solberg.

Regjeringen letter nemlig på bestemmelsene for hjemmekontor. Dette skriver de om på sine nettsider:

  • Økt tilstedeværelse på arbeidsplassen. (nytt)
  • Delvis hjemmekontor og/eller fleksibel arbeidstid.
  • Arbeidsgiver vurderer i større grad om hjemmekontor er nødvendig i lys av den lokale smitterisikoen. (nytt)
  • Generelle smitteverntiltak.
  • Det må være mulig å holde 1 meters avstand for alle.
  • De som er beskyttet trenger ikke å holde avstand til andre på arbeidsplassen, men bør ta spesielt hensyn til ubeskyttede i risikogrupper. (nytt)
Erna Solberg: – Vi kan ta neste steg i gjenåpningen
Publisert