Gartneren på Ås savner 220.000 kroner etter blomstersalget i vår. Pengene som hun trodde kom inn på hennes konto etter betaling på innleide terminaler har trolig havnet et helt annet sted. Hun mener svindelen med utleie av kortterminaler rokkker ved grunnfjellet av tillit til betaling med kort.

— Ingen i Norge trodde dette var mulig, sier Anne Elverum.

Hun viser til at vi blir oppfordret til å betale med kort nettopp for å redusere mulighetene for svindel.

Leide i god tro

Selv hadde hun god erfaring med selskapet hun leide terminal fra. Alt var i orden inntil selskapet ble kjøpt opp i mars i år.

— Jeg trodde jo innbetallingene til meg gikk inn på sperret konto. Selskapet ble valgt etter anbefaling fra Nets og DnB. Så viser det seg at mine penger ikke har gått inn på sperret konto, og Nets sier de ikke har kapasitet til å kontrollere dette. Disse systemene må være vanntette, ellers forsvinner tilliten fullstendig, sier Elverum.

- Skandale

Hun mener hele saken er en skandale. - Dette betyr jo at Kari og Ola nordmann ikke vet hvor pengene havner når de bruker kort som betalingsmiddel. Og hadde jeg tatt imot all betaling via denne leide terminale, ville jeg vært konkurs allerede, sier Elverum.

Advokat Niels Kristian Axelsen representerer flere av de firmaene som ikke har fått ut pengene sine. Han bekrefter at Nets vil dekke tapene. Trolig er det snakk om svindel på flere titalls millioner kroner.

Brev til Sigbjørn

I ren fortvilelse satte Anne Elverum seg ned og skrev brev til Finansminister Sigbjørn Johnsen torsdag kveld.

"Vi har blitt svindlet fordi vi har fulgt ditt råd, Sigbjørn. Vi har oppfordret vålre kunder til i betale med kort på vår innleide bankterminal; bort med kontanter, bankoverforinger eneste sikre vei, sier våre myndigheter. Men pengene, Sigbjørn, de har bankene våre, via Nets - tidligere Bankenes Betalingssentral - overført til en svindlers bankkonto - og vips var pengene borte", skriver Elverum i brevet med kopi til banksjef Rune Bjerke i DnB.

- Sjokkerende

— Jeg synes det er sjokkerende at dette overhode er mulig i dagens samfunn, at banken ikke har kontroll på overføringer. En svikt i systemet, mener Elverum.

Hun stiller sprøsmålet om det vil være riktig å gå tilbake til bruk av kontanter.

— Vi kan ikke akseptere slik svindel midt i bærebjelken for det elektroniske betalingssystemet, sier Elverum.

Det har ikke lyktes Aftenposten å få en kommentar fra Nets.