Boreskipene bygges av Jurong Shipyard for det brailianske markedet, ifølge en pressemelding fra Aker Solutions. Kontrakten inkluderer komplette borepakker for seks skip med opsjon for ytterligere ett boreskip. Utstyret skal leveres fra Aker Solutions i Norge og Tyskland, og fra selskapets nye fabrikk i Brasil.

Samtidig melder Statoil og Det Norske at de har gjort et stort oljefunn i Nordsjøen.

Aker ASA, hvor Kjell Inge Røkke kontrollerer omtrent 66 prosent, eier halvparten av Det Norske og omtrent en fjerdedel av Aker Solutions, skriver Stavanger Aftenblad.

Det Norske-aksjen steg omtrent 3,4 prosent i løpet av mandag formiddag, mens Aker Solutions er opp rundt 2,1 prosent.

Bygger nytt i Brasil

Aker Solutions bygger et nytt vedlikeholds— og produksjonsanlegg i Macaé, Brasils uoffisielle oljehovedstad, for å møte veksten selskapet opplever i Brasil. Den 35.000 m2 store fabrikken i Macaé blir Aker Solutions' fjerde lokasjon i Brasil, i tillegg til virksomheten i Rio das Ostras, Curitiba og Rio de Janeiro.

Boreskipene skal levers mellom 2015 og 2019. Aker Solutions' utstyr blir levert fra andre halvdel av 2013. Kontrakten inkluderer prosjektledelse, ingeniørtjenester, boreutstyr på dekk og under vann, inkludert Aker Solutions' Clip riser (stigerør). Aker Solutions vil også ferdigstille boreutstyret ved Jurongs verft i Brasil.— Denne kontrakten bekrefter vår sterke posisjon i det brasilianske markedet og i markedet for boreutstyr globalt. Vi er takknemlig for den tillit vi er blitt vist av Jurong, som vi har jobbet tett med i to år for å posisjonere oss for denne muligheten. Vi ser frem til å fortsette det gode og langsiktige samarbeidet med verftet og borekontraktørene i dette prosjektet, sier Thor Arne Håverstad, konserndirektør og leder av Aker Solutions' boreutstyrsvirksomhet i pressemeldingen.

Seadril og Odfjell

Mellom 20 og 50 prosent av leveransene vil komme fra Brasil, hvor Aker Solutions har vært etablert siden 1990-tallet. I dag er flere en 35 rigger med boreutstyr fra Aker Solutions i drift i Brasil. Selskapet leverer også undervannsutstyr, separasjons- og prosessteknologi og undervannsintervensjoner til operatører i brasiliansk farvann.

De seks nye skipene vil bli driftet av boreoperatørene Seadrill og Odfjell Drilling (3 hver) under 15-årskontrakter med det brasilianske oljeselskapet Petrobras.