Raskere, kraftigere og oppdatert design

Denne våren får du tre hovedvalg når du skal ha ny smarttelefon, Googles Android, Windows Phone eller Apples iOS. Superraske telefoner med store knallgode skjermer er blant toppmodellene.

Publisert Publisert
  • Klaus Børringbo
iconDenne artikkelen er over åtte år gammel

Apple lanserte sin nyeste versjonen av sin iPhone, 4S, sent på høsten i fjor og vil neppe komme med den mye omtalte iPhone 5 før tidligst til sommeren, sannsynligvis ikke før til høsten.

Derfor står valget, om du ønsker deg noe nytt og utenom Apples iOS-sfære, mellom Googles Android og Microsofts Windows Phone.Android-telefoner kommer i stadig oppdaterte og oppgraderte versjoner, i mange størrelser, og etter hvert fasonger, design og ikke minst prisklasser.

Les også:

Mye nytt i Barcelona

På den store mobilmessen, Mobile World Congress (MWC) i februar, prøvde som vanlig mobilprodusentene å overgå hverandre med nye, fancy og spesifikasjonssterke modeller.

— Det var forventet at de ville vise frem telefoner med enda kraftigere maskinvare og skarpere skjermer, så det er i seg selv ikke overraskende at årets telefoner er raskere enn før, sier redaktør Marius Valle i mobilnettstedet Mobili.no.

— Faktisk var det Nokia som sto for den virkelig store overraskelsen i år.

— I tillegg har det vært stor interesse rundt HTCs nye toppmodell One X og Huaweis Ascend D quad, sier Valle.

Les også:

Les også

Slik blir din nye mobil

Oppfølger på vent

Samsung har blitt en sterk aktør på mobilmarkedet. De har med sin Galaxy S II knivet mot Apples iPhone 4 på salgsstatistikken.Noen direkte oppfølger til akkurat denne modellen er foreløpig ikke lansert, men mange tror en Galaxy S III med blant annet en fire kjerners superprosessor og høyoppløst skjerm er nært forestående.

Flere nye mobilmodeller fra Samsung er uansett på vei ut i markedet denne våre. De kommer også med flere nye nettbrett.

På mobilsiden er det foreløpige høydepunktet, Android-mobilen Galaxy Beam, med innebygd projektor, samt mellomklassemodellene Galaxy S Advanced og Galaxy Ace, samt billigtelefonene Galaxy Mini 2 og Galaxy Pocket.

Les også:

Les også

Samsung går rett i strupen på Apple

Sony med ny designserie

Tidligere Sony Ericsson, nå Sony Mobile Communication, eller bare Sony, kommer denne våren med en spennende, spesifikasjonssterk og ikke minst lekkert designet serie med nye Android-telefoner, kalt NXT-series i sin smarttelefonportefølje, Xperia.Xperia S er storkaren i den nye familien, og allerede tilgjengelig i norske butikker, mens småbrødrene Xperia U og Xperia P er ventet i mai måned.

I tillegg kommer den nylig lanserte Xperia Sola. En liten, mens sterk Android-telefon med nyvinningen ”Floating touch”, eller flytende berøring. Det betyr i praksis at kan skal kunne navigere på nettsider i nettleseren, bare ved bevege fingeren over skjermen, uten å berøre den. Dette skal gi bedre nøyaktighet og gjøre det enklere å treffe små linker og objekter på skjermen.

Les: test av nye Sony Xperia S

Kineserne kommer

Mobilprodusenter fra Kina har det siste året jobbet seg inn på det norske markedet.På mobilmessen MWC lanserte Huawei det de selv kaller ”verdens kraftigste mobil”, Ascend D Quad.

I likhet med flere av toppmodellene til de fleste av de andre produsentene, kommer også denne med en firekjerners prosessor, såkalt Quad-core. I fjor ble det solgt vel 60 millioner smarttelefoner med den foregående, men da sterkeste løsningen, dual-core, som nå kommer i de fleste mer prissnille mellomklassemodellene.

— Om man skal kjøpe ny mobil i vår og er ute etter en ny toppmodell er det først og fremst skjerm og prosessor man skal se etter, sier Valle i Mobili.no.

— Årets nye toppmodeller har skjermer med HD-oppløsning og firekjernet prosessor. Det betyr kort sagt at skjermene er skarpere enn noensinne, og at de har mye større arbeidskapasitet enn før.Huaweis nye flaggskip kommer blant annet med en superskjerm med HD-oppløsning, som har større punkttetthet enn Apples fantastiske Retina-skjerm til iPhone 4 og 4S.

Kinesiske ZTE lanserte også et bredt utvalg nye telefoner på MWC, nøyaktig hvilke som kommer til Norge, til hvilken pris og når, er foreløpig noe uvisst.

Les også:

HTC satser sterkt

HTC kommer med en helt ny serie smarttelefoner, kalt HTC One. Dette er tre kraftig videreutviklede telefoner ut i fra de sterke markedsaktørene HTC allerede stiller med. Også her har toppmodellen One X fått en Quad-core prosessor. Formfaktoren og noen få spesifikasjoner, for å få ned prisen litt, skiller One S og One V.One S har fått et helt spesielt skall, laget av et svært robust porselensmateriale, som nærmest skal være ripefritt og ekstremt slitesterkt.

Les: test av HTC One X her

Nokia er tilbake

FS00023251.jpg Foto: Nokia

Etter å ha vært nærmest fraværende fra mobilmessen i Barcelona de siste årene og tapt til dels store markedsandeler på smarttelefonmarkedet, kan det se ut til at finnenes omlegging av sin strategi og dermed tette samarbeide med Microsoft er i ferd med å gi resultater.I Barcelona lanserte Nokia sin tredje modell med operativsystemet Windows Phone, kalt Lumia 610. Førstemann ut i denne serien, Lumia 800, ble månedens listeklatrer på salgsstatistikken her hjemme i februar og solgte seg inn på en solid fjerdeplass på Netcoms 10 på topp-liste.

Nå kommer også toppmodellen Lumia 900. Den solide billigmodellen 710 er allerede i salg, og har fått positive omtaler de flere steder, blant annet av våre testere.

Les også:

Les også

Nokia lanserer mobilkamera med 41 megapiksler

"Monsterkamera"

I tillegg lanserte Nokia en helt ny mobilkamerateknologi, Pure View. Med en oppløsning på svimlende 41 megapiksler får man en imponerende detaljrikdom i bildene. Velger man standardbilder på 5 megapiksler slår kameraet sammen informasjon fra et større område piksler – ned til én. Det gir en skarphet og lysømfintlighet vi aldri tidligere har sett maken til i et mobilkamera.— Det blir spennende å se er om de vil klare å selge noe særlig av den telefonen, for utover spennende kamera er den i seg selv en ganske ordinær telefon, sier Valle i Mobili.no

Etter påtrykk fra mange interesserte kunder har Nokia valgt å lansere den første modellen med denne nye kamerateknologien, Symbian-telefonen Pure View 808 også til Norge denne våren.

Les også:

Nokia lover å putte den nye superkamerateknologien inn i fremtidige Windows Phone-telefoner også.

Designlekkert fra LG

Nylig lanserte LG sin tredje telefon, designet og merket Prada, en Android-telefon av god støpning. Denne våren kommer en L-serie med tre smarttelefoner som er designet noe over samme lest, men uten Prada-merkingen. I tillegg kommer de med en ny oppfølger til toppmodellen Optimus 2X – nemlig Optimus 4X HD.

Smartis for gamlis

For eldre mennesker eller andre med spesielle behov, som kanskje ikke er så interesserte i teknologien, men bare vil ha en enkel og velfungerende mobiltelefon, ble det lansert en smart ny telefon på MWC.Doro har spesialisert seg på et nisjemarkedet i vekst. Nå kaster de seg på smarttelefonbølgen med en egen Android-telefon, med sitt eget utviklede enkle meny— og brukergrensesnitt.

Les mer om Doros nye Smarttelefon PhoneEasy 740 her

Publisert