— Vi vil stenge lufthavnen fra i natt kl 24 for utgående trafikk, sier lufthavnsjef Adelheid Nes til bt.no.

Vekterstreiken er årsaken til at flyplassen stenger. Avinor søkte om dispensasjon for å kunne holde flere sikkerhetssluser åpne, men fikk nei. Konsekvensen for passasjerene blir store.

Passasjerer som har avreise i morgen blir bedt om ikke å komme til lufthavnene. Det er kun passasjer med billett for avreise i dag som slipper gjennom sikkerhetskontrollen.

- Hvor lenge vil flyplassen være stengt?

— Det avhenger av vaktplanen til vekteren, og om streiken kan løse seg. Foreløpig velger vi å holde stengt lørdag og søndag, med mindre sitasjonen løser seg. Skulle den det, vil vi være i full drift bortimot umiddelbart, sier Nes.

Ankommende fly kan operere og transferpassasjerer kan passere. Det gis også dispensasjon for ambulanse- og redningsoppdrag.

- Ikke forsvarlig

Passasjerene blir bedt om å henvende seg til flyselskapene eller turoperatørene for nærmere informasjon om sin reise.

Vekterstreiken har nå vart en uke og rammer i alt 14 lufthavner over hele landet.

— Det er en vanskelig beslutning å ta, sa lufthavnsjef Adelheid Nes ved Bergen lufhavn Flesland klokken 16.30

Det er Avinor sentralt og flyselskapene som har tatt avgjørelsen om at flyplassen må stenge.

Den pågående vekterstreiken er årsaken til at flyplassen blir stengt. Med den vaktplanen som er lagt opp, kan kun en sluse i sikkerhetskontrollen holdes åpen, samtidig som 8000 passasjerer er ventet i løpet av dagen.

— Køene vil få en varighet på timesvis. Det er ikke forsvarlig overfor dem som skal stå i køen, blant annet eldre og barn, sier Nes til bt.no.

Har søkt dispensasjon

Klokken 16.30 fredag er køen på Flesland helt ut til inngangsdøren. Nes anslår at det vil ta en times tid å komme seg gjennom sikkerhetskontrollen.

— Den er på maks akkurat nå, sier hun.

Her kan du se køen på Flesland.

BTs fotograf på stedet melder klokken 17 at det er stappfult i innsjekkingen, og at køen går ned trappen, ned til inngangsdøren, fortsetter bortover gangen der det er bilutleie, og er på vei ut igjen.

Kan besvime

- Hvorfor må dere stenge?

— Vi skjønte det vi så bemanningsplanen og begynte å regne på hvor lang køen kan bli. Vi har erfaring fra andre steder hva som skjer med så lang kø. Folk besvimer, og det er ikke forsvarlige forhold, sier Nes.

Også sikkerhetskontrollen på Trondheim lufthavn Værnes blir stengt.

— Streikeuttaket på disse lufthavnene gjør at kun én sikkerhetssluse kunne holdes åpen fra lørdag morgen. Med nærmere 8000 passasjerer fra Flesland – og 5500 fra Værnes i morgentimene, ville det blitt helt uakseptable forhold for både passasjerer og ansatte. Det ville tatt over et døgn å få passasjerene gjennom - og forholdene i terminalene ville bli helt uutholdelige. Avinor er derfor av hensyn til liv og helse tvunget til å stenge sikkerhetskontrollene ved disse to lufthavnene gjennom helgen, sier kommunikasjonsdirektør Ove Narvesen i Avinor i en pressemelding.

Charterturister rammes

Star Tour har seks charterfly som skulle gått fra Flesland og Værnes i helgen. Til sammen 1200 av deres kunder rammes av at flyplassene stenges.

— Vi skal ha et møte om en drøy halvtime. Der skal vi beslutte hva vi skal gjøre. Vi vil ta kontakt med kundene når vi vet mer, sier Lena S Petersson, kommunikasjons- og markedsdirektør i Star Tour til bt. no.

- Kan det være aktuelt å flytte passasjerene til andre flyplasser?

— Det er for tidlig å si.

Mer enn 13.500 passasjerer skulle reist fra Flesland og Værnes lørdag.

— Vi får virkelig håpe på en løsning. Denne streiken har gått veldig langt, sier Petersson.

Nesten 3500 vektere er i streik etter at det ble brudd mellom Norsk Arbeidsmandsforbund og NHO Service for en uke siden. Dette har blant annet ført til svært lange køer i sikkerhetsslusene ved enkelte flyplasser. Om situasjonen for de reisende har vært ille til nå, blir det bare verre når charterturistene skal lette lørdag morgen.

Kan ødelegge ferien

På lørdag og søndag skulle 14.000-15.000 passasjerer reist fra lufthavnen i Trondheim.

Ved Stavanger lufthavn Sola ser det lysere ut for charterturistene, men helt sikkert at man kommer seg av gårde er det ikke, sier lufthavnsjef Leif Anker Lorentzen. Han kan ikke utelukke at enkelte reisende kan bli stående igjen på flyplassen mens charterflyet letter.

Knut Morten Johansen i SAS mener vekterstreiken nå utgjør en fare for helsetilstanden for mange reisende, og at tiden er overmoden for tvungen lønnsnemnd.

14 flyplasser berørt

Presseansvarlig Thorgeir Landevaag på Gardermoen sier de forventer nye tunge utfordringer når chartertrafikken åpner lørdag morgen. Det har vært køer i sikkerhetskontrollen på opptil 2 timer, men det ligger an til at alle kommer seg av gårde.

Vekterstreiken, som nå har vart en uke, fører til at 14 flyplasser fortsatt er rammet. Fredag ettermiddag er sikkerhetskontrollene ved Oslo lufthavn, Stavanger, Bergen, Trondheim, Tromsø, Haugesund, Ålesund, Kristiansund, Alta, Bodø, Sandnessjøen, Florø (bare offshore), Leknes og Førde rammet.

Noen av disse har sterkt begrenset kapasitet i sikkerhetskontrollen, andre steder holder sikkerhetskontrollen helt stengt, fordi det ikke er tilgjengelig vekterpersonell.

MYE FOLK: Fredag ettermiddag var det mange som ventet på å komme seg med fly fra Flesland.
MARITA AAREKOL
KØ: Et eget webkamera viser køen på flesland.