Onsdag kveld godtok Fagforbundet i Oslo og Akademikerne skissen meklingsmann Geir Engebretsen la frem.

Les også:

Den innebærer en lønnsvekst på 3,96 prosent, men kan justeres opp dersom de statsansatte får mer ut av sin streik. Reforhandling forutsetter at både arbeidsgiver og fagorganisasjonene er enige.

Frykter smittevirkninger

Lederne i de streikende organisasjonene Unio og YS er rasende.

– Dette betyr ikke annet enn at de av en eller annen merkelig grunn godtar et resultat som er så dårlig at man streiker i alle andre kommuner og i staten, sier Anders Folkestad.

– Det er særlig interessant at LO i Oslo godtar et tilbud fra det blå byrådet, som LO i staten gikk til streik mot da en rødgrønn regjering la frem det samme, raser han.

Også YS-sjef Tore Eugen Kvalheim er skuffet. Han frykter at det kan få smittevirkninger til resten av landets kommuner.

– Det var unødvendig av Oslo kommune å forsøke å låse opp de som er i konflikt på denne måten, sier han.

– Dette gjør det ikke lettere å løse de pågående streikene.

— Godt oppgjør

Sekretær Vidar Evje i Fagforbundet Oslo sier at de godtok tilbudet, på grunn av at det er bra for medlemmene.

— Forhandlingsutvalget er fornøyd. Det synes at vi får et godt oppgjør, sier han.

Mens Fagforbundet vanligvis forsøker å unngå enhver pott til lokale forhandlinger, kan de leve med årets løsning.

At absolutt alle får minimum 10750 kroner, innebærer at de lavest lønte LO-medlemmene får en lønnsøkning på 4,06 prosent, før eventuelle lokale tillegg.

Å svelge kamelen, den lokale potten, var nødvendig for å inngå avtalen samtidig med Akademikerne. LO, Unio og YS har vært livredde for at Akademikerne skal få inngå en egen avtale med arbeidsgiveren. Nå er den faren avverget i denne omgang.

- Forbauset

Tone Rønoldtangen i LO Stat, som leder streiken mot den rødgrønne regjeringen, er overrasket over at LO-kammeratene i Oslo godtar tilbudet.

— De hadde vel ikke nok is i magen, og tenkte at streiken blir langvarig, sier hun.

Men hun mener at reforhandlingsklausulen kan være forklaringen. Dersom hun klarer å presse frem mer, smitter det til Oslo.

Reforhandling

Det tok nesten tre timer før LO og Akademikerne kom til at de ville akseptere forslaget meglingsmann Geir Engebretsen la frem.

Den økonomiske rammen er lik tilbudet som utløste storstreik blant de statlig ansatte.

Engebretsen sier at det er lagt inn en klausul om at den økonomiske rammen tilpasses det statlige lønnsoppgjøret, dersom de som streiker i staten klarer å presse opp rammen.

Alle de ansatte får 10 750 kroner. Resten blir gitt som lokale tillegg.

Fornøyd byråd

Oslos finansbyråd Kristin Vinje var storfornøyd i går kveld. Hun kan leve godt med reforhandlingsklausulen og sier at den forutsetter enighet.

At det er store lokale tillegg, er hun veldig glad for. Det er tradisjonelt vanskelig å få andre enn Akademikerne med på en slik profil.