Fredriksens fremste oppgaver i den nye jobben er salg og forretningsutvikling. Det betyr blant annet at han skal styrke Huawei-kontorene i de ulike landene.

Pr. i dag er det 2000 Huawei-ansatte i disse landene, hvorav 700 i Norden. Men det skal bli flere.

— Vi vil ansette flere dyktige mennesker. En av Huaweis fremste oppgaver er nettopp å få inn flere folk med lokalkunnskap om de ulike markedene, sier Fredriksen.

Han mener at ansettelsen av ham selv også er en del av denne strategien når han nå skal lede divisjonen sammen med fire kinesere.Huawei er valgt som leverandør av nye basestasjoner for mobiltelefoni både for NetCom og Telenor.

Og selskapet er godt i gang med dette arbeidet. Men ifølge Fredriksen vil selskapet nå tilby en rekke andre produkter rettet mot bedrifts— og forbrukermarkedet.

— Ikke minst har vi store forventninger til de nye smarttelefonene vi kommer med. De kjører alle på Android, sier Fredriksen, som kommer fra stillingen som sjef for Norge-avdelingen for en annen kinesisk telegigant, nemlig ZTE.

Største privateide

Han påpeker at Huawei er det 37. største selskapet i Kina.

— Men Huawei er det største selskapet i Kina som ikke er eiet av staten. Det er vi stolte av. Det er de ansatte som eier Huawei, noe som er en bevisst strategi, sier han. Omkring to tredjedeler av selskapets inntekter på nærmere 180 milliarder kroner kommer fra land utenfor Kina.

Enkelte norske selskaper som opererer i Kina, merker det spente forholdet mellom norske og kinesiske myndigheter.

— Hvordan opplever dere dette?

— Det merker vi lite til. Vi er et globalt selskap som opererer i 140 land. Vi er vant til å håndtere forskjeller når det gjelder kultur og politiske forhold. Norge er et av landene hvor vi tilpasser oss forholdene og de lokalene kravene, sier Fredriksen. Han vil fortsette å bo i Norge selv om hovedkontoret for denne delen av Huawei ligger i den polske hovedstaden Warszawa.