Ved midnatt norsk tid ble det klart at den greske nasjonalforsamlingen hadde vedtatt den svært omstridte spareplanen som skal redusere landets utgifter betraktelig. 199 parlamentsmedlemmer stemte for, mens 74 stemte mot.

Får trolig utbetalt kriselån

Få timer senere åpnet børsene i Asia, og de positive nyhetene fra Hellas gjorde at mange investorer pustet lettet ut.

— De har en følelse av at Hellas ikke vil gå konkurs, sier sjefsstrateg Yoshinori Nagano i Tokyo-baserte Daiwa Asset til Bloomberg.

Spareplanen var det mest sentrale kravet fra EU og det internasjonale pengefondet (IMF) for at Hellas skal få utbetalt 130 milliarder euro i kriselån, slik at landet skal få råd til å betale ned lån og dekke offentlige utgifter.

— At planen ble vedtatt bidrar til at de kommer et steg nærmere sikkerhet. Det er nå en forventing om at redningspakken i andre runde vil bli godkjent, sier Nagano.

Bred oppgang

Resultatet blir at mandagens handel på de asiatiske børsene ble en dag med grønne tall. Slik var situasjonen 07:15 norsk tid:

  • Nikkei 225-indeksen i Tokyo: Opp 0,62 prosent
  • Hangseng-indeksen i Hongkong: Opp 0,64 prosent
  • CSI 300-indeksen i Shanghai: Opp 0,43 prosent
  • KOSPI-indeksen i Seoul: Opp 0,77 prosent
  • S&P-indeksen i Australia: Opp 0,94 prosent Oppgangen kommer til tross for at makrotall fra Japan viser at landets bruttonasjonalprodukt har falt med 2,3 prosent fra siste kvartal i 2010 til siste kvartal i 2011.

Tilbakegangen gjør at landets økonomi fikk en tilbakegang på 0,9 prosent i 2011, noe som er svakere enn ventet, skriver NTB.

Hellas' finansminister Evangelos Venizelos (til venstre) og statsminister Lucas Papademos under nattens møte i nasjonalforsamlingen - der den omfattende spareplanen ble vedtatt.
AP/DIMITRI MESSINIS