Les også:

Steve Wozniak var den sjenerte, geniale nerden som utviklet nyskapende teknologi, mens Steve Jobs var den karismatiske forretningsmannen med en unik nese for hva som ville slå an. Det gjorde dem til et knallsterkt radarpar som skapte teknologiske revolusjoner.

Legendestatus

Wozniak var svært viktig for Apple de første årene og har legendestatus i teknologimiljøer over hele verden. Torsdag inspirerte han over 600 IT-folk og skoleelever under EDB ErgoGroups konferanse IT-tinget i Tønsberg.

Han er fortsatt ansatt i Apple, elsker selskapets innovasjonsevne og at selskapet gang på gang klarer å utvikle grensesprengende produkter. Samtidig støtter han langt på vei kritikken mot Apple for at selskapet låser inn brukerne sine. Har man først kommet inn i app-universet på iPhone eller iPad, er det vanskelig å komme ut igjen fordi man ikke kan regne med å få med seg det man har bygget opp.

— Som bruker liker jeg å eie produktene jeg har betalt for, at jeg som smart programmerer kan endre på dem og flytte dem mellom ulike dingser. Slik er det ikke hos Apple, her blir man låst inne, sier Wozniak.

- Teknologirebell

— Men det ville ikke skade om Apple var mer åpent. Det kan selvfølgelig hende at det vil være til skade for finansene. Uansett liker jeg ikke tanken på å være låst inne, men så har jeg da også alltid vært en teknologirebell, sier han til Aftenposten.

Han er en stor beundrer av dagens unge teknologinerder som bryter ned sperrer slik at datasystemene blir mer åpne.

Robin Hood-hackere.

En av dem er norske Jon Lech Johansen (DVD-Jon), som ble verdenskjent da han som 15-åring knekket kopisperren på DVD-filmer og ble saksøkt av Hollywood. Nordmannen vant to ganger i retten, og driver nå firmaet DoubleTwist i San Francisco.

— Folk som Jon blir sett på som kriminelle, men egentlig er de teknologientusiaster av Robin Hood-typen som leker seg. Flere av dem får strenge straffer. Jeg kjenner meg selv igjen i dem, og det er trist å tenke på at det jeg gjorde i gamle dager, hadde vært ulovlig i dag. Nå har det også kommet en lov som sidestiller hacking med terrorisme. Disse guttene er ikke terrorister, sier Wozniak og rister på hodet.

Han og Jobs er ikke like nære venner som før, men treffes av og til. Han er full av beundring for medgründeren, som nylig gikk av som toppsjef i Apple.

— Steve Jobs har vært Apples hjerte og sjel fra dag én. Han har gang på gang bygget state of the art-teknologi. Han har et eget talent for å se hvilke teknologiløsninger som blir store og hvilke som blir sinnssykt store.

- Vil Apple klare seg uten Jobs?

— Det er i siste instans publikum som vil felle dommen om Apple vil beholde eller minste sin unike suksessformel. Da jeg var ung, var det Sony som var selskapet som utviklet produkter som hadde det lille ekstra. De mistet formelen. Alle håper at Apple ikke vil miste den.

Wozniak påpeker at når selskaper blir store, er det en fare for at arrogansen sniker seg inn.

— Man må aldri glemme å være konstant på hugget. Jobs har alltid vært oppmerksom på det. Jeg har også stor tro på arvtager Tim Cook, han tenker riktig og kjenner godt til formelen, sier Wozniak, som imidlertid håper at Jobs vil gjøre comeback.

- Men er ikke helsen hans for dårlig til det?

— Jeg hører folk si det, men han har ikke sagt det selv. Han har tatt permisjon før, men kom tilbake etter en levertransplantasjon. Jeg tror han trenger tid for seg selv og bare få være Steve. Det er mye mas å være Apple-sjef.

En person passerer Apples firmalogo i Hongkongs forretningsstrøk der selskapet i dag, 24. september, åpner sitt første utsalg i byen. FOTO: KIN CHEUNG / AP
Kin Cheung

Datamaskinen som tenker

Den store datarevolusjonen de neste 20 årene vil være utvikling av den «bevisste datamaskin» som kan tenke selv og som man kan snakke med, uttalte Steve Wozniak på IT-tinget i Tønsberg. Han tror også søkemotorene vil utvikle seg i retning av at man stiller spørsmål og får konkrete svar – i stedet for et stort antall søkeresultater av varierende kvalitet.

— Datasystemene vil bli mer og mer lik den menneskelige hjerne.

Han var imidlertid taus om iPhone 5, som trolig lanseres i oktober, og hva som blir det neste store fra Apple. Flere spår at det er interaktiv TV, ITV. Wozniak gir imidlertid gjerne råd om hvordan man skaper en innovasjonskultur. Han peker på at det er viktig at utviklerne har et personlig forhold til det de jobber med, og at de ikke blir kommandert rundt av sine sjefer.

— Dette er en del av Apples suksessformel også i dag. Jeg trodde på meg selv, mine ideer og min måte å gjøre ting på. Jeg lot meg ikke påvirke av negative innspill. Jeg råder også unge i dag å stole på seg selv og ikke gi opp.

Steve Wozniak