Les Aftenposten.nos oppsummering av børstirsdagen:

USAs sentralbank og sentralbanksjefen Ben Bernanke lovet etter tirsdagens rentemøte å holde renten uvanlig lav helt frem til midten av 2013. Dermed kan den amerikanske styringsrenten bli liggende mellom 0-0,25 prosent i to år fremover.

Dette så først ikke ut til å være tilstrekkelig til å roe ned børsene, men med en halvtime igjen til stengetid skjøt de amerikanske børsene i været.

Holdt pusten

Aksjemarkedene i USA holdt pusten i går kveld mens de ventet på at sentralbanken skulle komme opp med håndfaste tiltak for å redde den verdensomspennende børskrisen.

Det gjorde sentralbanken, FED, ikke. Den amerikanske rentekomiteen (FOMC) erkjente etter møtet i går ettermiddag amerikansk tid at den amerikanske økonomien går dårligere enn ventet.

Skjøt i været

Forbruket går ned og arbeidsledigheten stiger. De ønsker derfor å sikre situasjonen, på sin måte. Komiteen bestemte seg for å holde styringsrenten lav til midten av 2013.

Lenge så det ut til at dette ikke var nok til å roe markedene. Men da en halvtime gjensto av handelen, skjøt kursene i været med voldsom fart, uten at noen egentlig forsto hvorfor.

Dow Jones-indeksen økte tirsdag med 3,9 prosent og endte på 11.239,77 poeng, etter å ha avsluttet mandagen under 11.000 poeng for første gang siden november.

Samtidig steg S&P 500-indeksen med 4,7 prosent til 1.172,5 poeng, og den teknologitunge Nasdaq-indeksen gjorde et byks på 5,29 prosent til 2.482,5 poeng.

– Ok, regn meg som lite imponert av sentralbankens melding. Selv om markedene av en eller annen grunn ble ville, skrev Nobelpris-vinner Paul Krugman i New York Times i går kveld.

— Neppe over med det første

– Ikke siden finanskrisens mest dramatiske dager har aksjemarkedene opplevd lignende svingninger. Og selv om det lettelsens sukk som i går gikk igjennom Wall Street trolig sprer optimisme i andre verdensdeler, er dramaet neppe over med det første, sier sjeføkonom Øystein Dørum, sjeføkonom i DnB.

Aksjemarkedene hadde ønsket tydeligere signaler om en helt ny kraftpakke med økonomisk tiltak for å bedre den amerikanske økonomien. Særlig gjennom å kjøpe mer statsgjeld – det vil si trykke penger. Det kom ikke.

– Er dette nok til å stoppe uroen?

– Nei, det er det ikke, sier Dørum.

– Det er bra at de viderefører en ekspansiv politikk, men det er ikke usannsynlig at de blir nødt til å gjøre mer, at det kommer en tredje runde med kvantitative lettelser, legger Dørum til.

Ikke enstemt

Komiteen var ikke enstemt, og tre medlemmer ville ha lagt opp til enda lengre tid med lavere rente.

Rentemeldingen kommer etter dager med massiv uro i markedene, etter at USA fredag mistet sin AAA-rating hos kredittvurderingsbyrået Standard & Poor’s.

Da president Barack Obama holdt pressekonferanse mandag kveld norsk tid, sa han at USA alltid hadde vært, og alltid vil være, et AAA-land. Men han maktet ikke å roe markedene. Dermed var blikket i går kveld vendt mot sentralbanken, den siste mulige redningsbøyen.

Gjennom tirsdagen steg børsene på håpet om noe nytt.

Håp om nye tiltak

– Investorene jakter på stabilitet. Det fikk de ikke fra myndighetene. Da kan de bare se mot den amerikanske sentralbanken. Hvis det ikke er noen indikasjoner om hjelp derfra, kan salget komme tilbake, sa Cort Gwon ved HudsonView Capital Management i New York til nyhetsbyrået Reuters før rentemeldingen kom.

Han la dermed opp til at det kunne se stygt ut for verdens børser dersom Bernanke ikke leverer positive signaler om å bidra til å styrke den amerikanske økonomien.

Umiddelbart etter at meldingen kom, forduftet oppgangen på 2–3 prosent i et nesten like kraftig fall. Men så fikk investorer og markedsaktører tenkt seg om. Da børsene i USA stengte, hadde de toneangivende indeksene steget med mellom 4 og 5 prosent.

Blant annet fikk man nytt håp om nye tiltak fra Ben Bernanke & Co. utover høsten.

Vaklende start

De europeiske børsene hadde en litt vaklende start, med litt opp og litt ned. Men disse fikk etterhvert med seg den gryende oppgangen i USA, og håpet også på mulige positive uttalelser fra den amerikanske sentralbanken. Europeiske børser ble likevel holdt tilbake av frykt for strammere likviditet i banksektoren som følge av den pågående gjeldskrisen.

Dette fører til høyere renter for banker over hele Europa, og ligner litt på den «isen» som la seg over pengeflyten høsten 2008, også i Norge.

Flere av de europeiske børsene stengte likevel med et pluss, inkludert Oslo Børs, som hadde steget 1,1 prosent ved stengetid.