«Alle» er enige om at strømming er fremtiden for musikkindustrien. Teknologien som gjør det unødvendig å vite hva en mp3 er, er likevel foreløpig bare tatt i bruk av 20 prosent av forbrukerne. Dette er de som både er teknologisk frempå og elskere av musikk.

Men hva med det store flertall, de som liker men musikk, men bare er sånn passelig interessert? Det er disse, ikke de som allerede har tegnet abonnement på Spotify eller Wimp, som er målgruppen for Rara.

Både Spotify og Wimp krever administratorprivilegier for at du skal kunne installere dem. For de mange som har jobb-PCer uten slike privilegier, vil Rara være en mulighet. Alt som kreves er en nettleser.

Enklere

Ambisjonen til rara.com er likevel å tilby nøyaktig den samme tjenesten – bare uten kompleksiteten. Det kompliserende faktum er at begge disse to tjenestene er egne applikasjoner som må installeres på alle PC-ene du bruker.

Rara er i stedet tilgjengelig i enhver nettleser, uten at du trenger å installere noe som helst.

Likevel vil du kunne ha musikken tilgjengelig både på mobil, iPod eller nettbrett, også når du ikke har tilgang til nett. Foreløpig er det bare Android-telefoner som er støttet, men dette skal visstnok raskt på plass.

Og prisen? Omtrent den samme. 50 kroner måneden for å ha musikken på PC/Mac, og 100 kroner for å kunne ta den med deg på mobilen i tillegg. Men i starten forsøker selskapet bare å få deg på kroken.

De første tre månedene er introduksjonstilbudet på henholdsvis 10 og 20 kroner. Ingen av abonnementene har reklameavbrudd à la Spotify.

Bare gi meg noe

Rara.com ble presentert på en pressekonferanse i London i dag. Aftenposten fulgte videostrømmen. På mange måter er Rara mer inspirert av Wimp enn Spotify. Rara.com vil også ha sterkt fokus på veiledning.

— Det store flertall av forbrukere venner seg nå faktisk av med å kjøpe CD-plater, uten at de begynner med lovlige digitale alternativer. De vil gjerne bare høre på musikk. Derfor har vi laget tilbud som «partykanalen», for eksempel: Det blir som å ha en fantastisk DJ hjemme i stua, mener Rob Lewis i Rara.com.

På rara.com vil du også kunne søke etter spesifikke artister i katalogen på 10 millioner låter, og du vil kunne lage dine egne spillelister – akkurat som på de andre tjenestene. Men hovedpoenget er at det skal være enda enklere å komme i gang med Rara enn med dagens velkjente strømmetjenester.

Norsk alternativ

Det eksisterer faktisk allerede en norsk tjeneste som ligner rara.com, men som har fått relativt lite oppmerksomhet.

Beat.no gjør også en stor katalog tilgjengelig i nettleseren. Forskjellen er at rara.com har helt andre markedsføringsmuskler. Allerede fra første dag vil Rara være tilgjengelig i 23 forskjellige land, inkludert Norge. Målet er å nå 40 land innen et år.

Alle de store plateselskapene er inne på eiersiden i selskapet, akkurat som de er i Spotify. Attpåtil har Rara fått en avtale med HP, verdens største PC-produsent. Tjenesten skal legges inn som standard på så godt som samtlige PC-er, det vil si 60 millioner maskiner i året.