Norge blir rammet hvis selve motoren i Europa begynner å fuske. Ved siden av Sverige er Tyskland vår viktigste handelspartner.

Direktør Knut Sunde i industriens interesseorganisasjon Norsk Industri kaller Tyskland for Europas motor.

— Når motoren fusker, er det liten tvil om at vi går inn i en lavkonjunktur. Jeg tror den kan bli langvarig. Det får utvilsomt virkninger for Norge. 70 prosent av norsk eksport går til Europa. Tyskland og Sverige er Norges viktigste handelspartnere, sier Sunde.

Hydro er rammet

Usikkerheten i Europa har allerede slått direkte inn i Hydros regnskaper, som nå forbereder nedbemanninger.

— Den svake makroøkonomiske situasjonen er fortsatt en utfordring i våre viktigste markeder, og har ført til lave aluminiumpriser og et svakt andre kvartal for Hydro, sa Hydros konsernsjef Svein Richard Brandtzæg tirsdag. - Vi kan ikke utelukke at flere nedstengninger og nedbemanninger er under vurdering, men foreløpig har vi ingen planer, sa konsernsjefen ifølge nettstedet E24.no.

- Forferdelig kronekurs

Norske kroner står allerede høyt i kurs sammenlignet med den svekkede euroen. Sunde mener at forventningene om en nedtur i Tyskland skaper et lite hyggelig bilde for tradisjonell norsk industri denne sommeren.

— Konjunkturene ute kan vi ikke gjøre noe med. Men vi har allerede en forferdelig kronekurs som neppe blir bedre ut året. Situasjonen matcher regnet vi har denne sommeren over Norge, sier Sunde.

Pilene ned for Tyskland

Flere økonomiske indikatorer tyder på at tysk økonomi nå går dårligere.

Den såkalte PMI-indeksen for tysk industri var overraskende svak da den kom i tirsdag denne uken.

PMI-Indeksen bygger på en omfattende spørreundersøkelse, og er et ferskt uttrykk for hvordan juli måned hittil har gått i tysk industri.

— Det er urovekkende at vi ser dette anslaget for Tyskland, sier analytiker Didrik Almgren i meglerhuset Swedbank First Securities.

Almgren sier dårligere tider i Tyskland vil smitte over på de andre eurolandene.

- Tyskland er det landet som hittil har klart seg best i eurokrisen. Hvis den tyske veksten blir borte, blir det enda verre i de andre eurolandene, sier han.

Budskapet fra analyse er nemlig: Utsiktene vurderes som dårligere enn i juni, og farten i forverringen fra måned til måned er økende.

Almgren mener julitallet for industrien og tjenestesektoren samlet peker i retning av et årlig fall i tysk verdiskaping på 1 prosent.

Forverring

Fallet i den tyske industriproduksjonen i juli er det største siden april 2009, ifølge spørreundersøkelsen. Det forsterket det dystre bildet etter at kredittvurderingsbyrået Moody's kvelden før meldte at man vurderer å nedgradere kredittverdigheten til den tyske staten.

Almgren mener Tyskland nå på mange måter får smake sin egen medisin. — De kriserammede eurolandene prøver å bli mer konkurransedyktige, blant annet ved å kutte lønningene. Dette betyr at Tyskland blir tilsvarende mindre konkurransedyktig, sier Almgren.

Dyster spådom

Ratingbyrået Moody's sendte mandag kveld sjokkbølger inn i Tyskland og eurosonen med sitt varsel om at toppratingen for Europas største økonomi står i fare. Meldingen bidro til nye kursfall på europeiske børser i går.

Statene Tyskland, Nederland og Luxembourg har negative utsikter til å beholde sin beste kredittkarakter (trippel-A eller AAA) fordi gjeldskrisen i Sør-Europa blir en belastning også for de sterke eurolandene, advarte Moody's.

Krisen får negative virkninger på økonomien i hele eurosonen. Risikoen er stor at Hellas må forlate eurosamarbeidet, mener Moody's.

Det eneste eurolandet med topprating som fortsatt nyter den samme tilliten hos Moody's analytikere, er Finland.

- Kun en meningsytring

Det tyske finansdepartementet svarte sent mandag kveld på Moody's advarsel, som allerede har påført Tyskland en kraftig ripe i lakken. Myndighetene i Berlin fremholder at trippel A-ratingen er opprettholdt.

Moody's advarsel er en meningsytring. Risikovurderingene er kortsiktige, mener tyskerne.