De tre saksbehandlerne Eugenia Filip Tecusan, Marlena Bråthen og Inger Christensen ved Nav Eures kontor i Oslo har fått euroflyktningene i fanget, og venter snart en ny bølge med søreuropeere som kommer.

På Nav-kontoret på Furuset senter i Oslo sjonglerer de mellom søreuropeere på jobbjakt og norske arbeidsgivere som trenger arbeidskraft.

Alle tre har jobbet i Nav Eures i flere år. Nå merker de at oppgavene er flere og mer komplekse enn tidligere.

Økning

Antall oppdrag de har behandlet fra norske arbeidsgivere er firedoblet fra 646 i 2010 til 2488 i 2011. Tallet på arbeidssøkere som kommer til Norge har også økt i takt med krisen i Sør-Europa.

I den internasjonale databasen til Eures, som er tilgjengelig for alle arbeidssøkere i EØS-land, har antall CV-er lagt inn av arbeidssøkende økt fra 600.000 til 800.000 på under et år. På informasjonskursene de holder for europeiske arbeidssøkere hver tirsdag er antall deltagere nesten doblet fra 2010 til 2011.

– Mange kan ikke engang engelsk

Eugenia Tecusan sier det er tøft å møte mennesker som har satset alle sparepengene sine på å reise hit og finne jobb.

– Vi er overrasket over at mange kommer hit uten å vite noen ting om Norge på forhånd. Mange gjør ingen research og kan ikke engang engelsk. Da er det ikke rart at mange må reise hjem igjen, sier Tecusan. De tre møter dessuten mange med høy utdanning, men som ikke har kompetansen Norge virkelig trenger.

– Det gjelder for eksempel arkitekter, jurister, personer med utdanning innen TV og medier, eller i administrative fag. Selv om behovet for arbeidskraft øker i Norge, er det ofte veldig spesifikt hvilken kompetanse arbeidsgiverne ser etter. Mange arbeidsgivere krever også at man behersker noe norsk i tillegg til engelsk, sier Christensen.