• Det føles godt, det har vært en lang prosess. Mange ganger trodde vi ikke vi ville komme i mål, sier adm.dir. Leif Øverland i Fjord1 AS.

Fredag ettermiddag sendte SAS ut en børsmelding om at de selger 80 prosent av aksjene i Widerøe for om lag to milliarder svenske kroner til en investorgruppe som består av Torghatten ASA, Fjord1 AS og Nordland fylkeskommune. SAS kommer til å beholde 20 prosent av aksjene i Widerøe, men har til hensikt å avvikle hele eierskapet i 2016, skriver SAS i børsmeldingen. Forhandlingene har holdt på siden høsten 2012.

— Vi har rett og plikt til å overta de 20 prosentene, og vi har avtalt en trappetrinnmodell for hvor mye det skal koste oss. Vi har laget en gulrot: Hvis Widerøe leverer gode resultater, blir det også mer penger på SAS, sier Øverland.

170 mill. for Fjord1

Torghatten ASA er majoritetsaksjonær med en andel på 51 prosent i det nye eierselskapet som kjøper Widerøe-aksjene. Fjord1 eier 34 prosent av selskapet, som har fått navnet WF Holding, mens Nordland fylkeskommune eier de siste 15 prosentene.

— Vi har en avtale som sikrer at vi sitter på samme side av bordet i driften av selskapet, sier Øverland.

For de 34 prosentene går Fjord1 ifølge Leif Øverland inn med 170 millioner kroner.

- Tittet på mye

- Men hvorfor er det interessant for Fjord1 å drive flyselskap - dere kan jo ikke det?

— Da vi solgte oss ut av godstransport pluss busser for en tid tilbake, bestemte vi oss for å satse på et annet område. Vi tittet på mye, og plutselig oppsto en mulighet. Vi fant en partner vi tror på, og vi driver mye med det samme: Å få folk trygt fram i tide i all slags vær». Vi skal ta det beste av vår kompetanse og gi gode reiseopplevelser til luftfarten - og ta det beste fra Widerøe, sier administrerende direktør Leif Øverland.

Hva med prisene fremover?

— Konkurransen er tøff, på noen områder veldig tøff, sier Øverland uten å gå nærmere inn på prisutviklingen.

Inviterer ansatte som eiere

Widerøe-ansatte inviteres til å investere i sin egen arbeidsgiver. Ifølge Øverland har det vært kontakt med ansatte-grupper.

- Er de ansatte medeiere i Fjord1?

— Nei, men jeg håper vi skal få det til en dag.

- Sitter det så langt inne?

— He he. Når vi har muligheten til å vise at det er en suksess, kanskje det smitter over på Fjord1.