Oslo-folk lever fortsatt ut sine hyttedrømmer, selv om prisene på fritidseiendommer er mer enn doblet de siste ti årene. Helt tilbake i 1992 betalte Ola nordmann i snitt 275 000 kroner for en hytte i Oslo og Akershus. I 2002 kostet gjennomsnittshytta 717 000 kroner. I fjor var prisen oppe i 1 723 000 kroner. Og da snakker vi om snittpriser.

For den dyreste hytta på finn.no nå har en prisantydning på 15 800 000 kroner. Den ligger ved Ingierstrand, har 50 meter strandlinje og annonseres med 15 minutters kjøretur fra Oslo sentrum.

Toppår i 2007

Siden 2008 er det blitt solgt i underkant av 300 fritidsboliger årlig i Oslo og Akershus. I fjor ble det solgt 314 fritidseiendommer. Siste toppår var i 2007, da det ble solgt hele 437 hytter i Oslo og Akershus.

– Hyttesalget i fjor var relativt labert, men vi har solgt endel sommerhytter i vinter. Salget har ikke kommet ordentlig i gang ennå. Vi er spente på sesongen, men tror det skjer veldig mye etter påske, sier eiendomsmegler Bent Norderhaug i Attenhus.

Norderhaug, som har solgt hytter i Drøbak i 20 år, understreker at hytter som er riktig priset, er lette å selge. Men sammenlignet med for noen år siden, går det tregt, medgir Norderhaug.

– Da ble alt revet bort. Vi er ikke der, sier han.

– Hytter som har bra teknisk standard og god beliggenhet, blir solgt. Men folk er blitt mer kresne. Er det usikkerhet rundt teknisk standard, blir hyttene liggende. Kjøperne er blitt mer oppegående. De er selektive og vet hva de vil betale for. Er hytta for dyrt priset, kommer ikke folk på visning.

Sjønært under 5 mill.

Ifølge Thor Gunnar Stavsholt, daglig leder i Krogsveen på Ski, er det lett å selge objekter med priser opp til 5 millioner som ligger bra til.

– Eiendommer med sjøutsikt og nærhet til sjøen er populære. Aller helst bør det være panorama. Nesodden og Drøbak er attraktive områder for oslofolk. Kort reisevei er viktig for mange. Da kan de også ta dagsturer til hytta. Vi har en liste med interessenter i Drøbak. Det som ligger bra til og er ordentlig, blir solgt ganske kjapt, sier Stavsholt.

Betaler for strand

Martin Bauer, megler i Foss & Co i Son, selger hytter fra Hvitsten til Larkollen.

– Folk vil ha hytter med nærhet til sjøen og gjerne noe utsikt. Det er flest kjøpere til hytter i prisklassen fra 2 til 5 millioner kroner. Folk betaler også mer, men da må det være spesielle ting som strandlinje eller egen brygge, sier Bauer.

Ifølge Bauer er strøm og fasiliteter som vann og avløp et must.

– Folk vil gjerne ha hytter langs Oslofjorden med enkel adkomst. Kan de følge motorveien utover og ta raskt av til hytta, er det bra. Noen vil ha gangavstand il et lite sentrum, for eksempel Son, mens andre foretrekker en tradisjonell hytte hvor stillhet og strand er det viktigste.