Påsken er høysesong for egg, men i Europa fører eggmangel til et hopp i prisene.

EUs nye regler, som trådte i kraft 1. januar i år, krever større og bedre hønsebur. Kombinert med dyrere fór fører det til at mange bønder har lagt ned produksjonen, eller ikke kan produsere egg i ombyggingsfasen.

Foreningen for Europeiske egg-produsenter ( European Egg Processors Association ) skrev i en pressemelding tidligere i mars at produksjonen har gått ned med 10 til 15 prosent, omlag 200 millioner egg i uka, etter at endringene trådte i kraft 1. januar i år. Ifølge nyhetsbyrået AP har prisene tredoblet seg i det internasjonale markedet de siste månedene, med en topp på nesten 15 kroner per kilo.

Et eggesvik

Philip Van Bosstraeten i Ovobel, et firma som lager maskiner til egg-industrien, er på en internasjonal konferanse i regi av den internasjonale egg-kommisjonen. Der er krisen et hett tema.

— Alt man hører er avtaler som blir gjort om import av egg, sier Bosstraeten til nyhetsbyrået AP.

Situasjonen er så prekær at selv Tsjekkias president, Vaclav Klaus, går hardt ut mot det han mener er overformynderi fra EUs side.

— Alle vet at så store endringer i priser ikke finner sted i en normal markedsøkonomi. De finner bare sted der hvor markedene er manipulert, sa Klaus tidligere denne måneden, ifølge nyhetsbyrået AP.

EU hevder på sin side at bransjen har fått god tid til å forberede seg. Bransjen fikk 12, eller ett dusin, år på å forberede seg.

Rammer ikke Norge

Åse Kringlebotn, informasjonssjef ved opplysningskontoret for egg og kjøtt, sier at det ikke blir krise i Norge i år.

— Det blir nok egg her i Norge. Vi dobler eggforbruket på de røde dagene, men vi vil få nok egg, sier Kringlebotn til Aftenposten.

Industriproduksjonen settes på vent for å gi egg til folket.

— Vi må ikke importere, meg bekjent. Når alle skal kjøpe flere egg setter man industriproduksjonen litt på hold. Man har også forberedt påsken ved at eggbøndene ikke legger de lange periodene med tomme hønsehus for vasking og lufting akkurat før påske. Dermed får man flest mulig egg ut i markedet når man vet at det kommer en boom, sier Kringlebotn.

Det skal ifølge Kringlebotn millioninvesteringer til for å bygge om hønseburene til en akseptabel standard.

— Ved årsskiftet ble det forbud mot tradisjonelle bur, og derfor var vi spent på om altfor mange eggbønder ville gi opp, og ikke bygge nye hønsehus. Heldigvis har det gått bra, og derfor er det ekstra imponerende at vi unngår krise nettopp i år, sier Kringlebotn.

Hver mann, sin høne

Selv om Norge i år ser ut til å unngå å bli rammet av eggesvikten i Europa, er ikke eggmangel en ny problemstilling. I 2004 advarte Øystein Hedstrøm i Fremskrittspartiet mot mangel på egg i påsken.

Da tok daværende landbruksminister Lars Sponheim ordet på talerstolen i Stortinget, og ytret ordene som fikk en hel Stortingssal til å le.

- Ja, herr president, jeg kunne kanskje ha svart at hver mann burde ha sin høne, så ville dette vært løst, sa Sponheim, til latter fra salen.