Medier verden over skrev for to uker siden at flere hundre i Nederland og USA skal ha blitt syke etter å ha spist laks fra en nederlandsk fabrikant. Én av kildene var nederlandske helsemyndigheter (RIVM).

Til nå er minst 550 syke og tre eldre døde av å spise den infiserte laksen i Nederland, melder nederlandske medier.

Nederlandske myndigheter har imidlertid beregnet, ut fra statistikk og smitteomfang, at antallet døde kan stige til omtrent 17. Antallet syke er også trolig mye høyere.

Noen av lakseproduktene i USA som kan ha vært involvert, ble solgt som norsk røkelaks, ifølge den amerikanske nyhetskanalen ABC.

Men selv om laksen var norsk, viser det seg nå at den sannsynligvis forlot Norge fri for salmonella.

Sporet til Hellas

Foppen har nemlig sporet smittekilden til selskapets fabrikk i Hellas. En designfeil på en type skåler som ble brukt i produksjonen, har gitt grobunn for salmonellabakterien. Skålene skal nå være skiftet ut og skal heretter brukes bare én gang før de kastes.

Foppen kjøper inn laksen fra Skotland, Argentina, Alaska og Hellas, og lager produktene ved fabrikker i Nederland og Hellas.På grunn av for lav temperatur, overlever ikke salmonellabakterien i levende laks. Det var derfor liten tvil om at bakterien må ha kommet inn i produktene ved slakting i opprinnelseslandet, filetering eller senere i produksjonen. Nå er smittekilden altså sporet til et foredlingsanlegg i Hellas.

Trakk alle produkter

Det nederlandske Mat— og forbrukertrygghetstilsynet NVWA advarte folk mot å spise lakseprodukter fra Foppen etter å ha funnet salmonella i en rekke produkter.

- Smittede røkelaksprodukter fra den nederlandske fabrikanten Foppen er årsaken til salmonellautbruddet i Nederland. Selskapet leverer laks til et stort antall fiskematfabrikker, supermarkeder, grossister og fiskehandlere. NVWA har trukket alle røkelaksprodukter fra denne produsenten fra markedet, skrev tilsynet.

Salmonella finnes i mer enn 2500 varianter, og den aktuelle typen i dette tilfellet er Salmonella Thompson.

Butikkjeden Costco, som solgte lakseproduktene med norsk navn i USA, trakk umiddelbart alle produktene fra sine hyller da de fikk telefon om salmonellafunn i Nederland.

Craig Wilson i butikkjedens mattrygghetsavdeling sier til nyhetsbyrået AP at deres egne tester av produktene ikke fant salmonella. Han sier også at butikkene ikke direkte har fått noen henvendelser om syke kunder.

Ifølge nederlandske helsemyndigheter selges ikke Foppens produkter i noen særlig grad utenfor Nederland og USA.