Den greske statsministeren Antonis Samaras sa fredag at den greske statskassen er i ferd med å tømmes for penger nok en gang.

Uten nye påfyll fra EU og IMF er landet konkurs innen utgangen av november.

I flere uker har den greske regjeringen og representanter for EU, Den europeiske sentralbanken og IMF (troikaen) diskutert vilkårene for at Hellas skal få den neste utbetalingen på 31 milliarder euro (230 milliarder kroner) i kriselån. Troikaen krever nye budsjettkutt.

I helgen var det pause i forhandlingene

- Samtalene vil fortsette, sa den greske finansministeren Yannis Stournaras i går, etter at han hadde oppdatert den greske statsministeren om forhandlingene. -  Det er meningsforskjeller, og vi er ikke i mål ennå. Vi vil fortsette i neste uke. Vi bare håper vi vil få en positiv presentasjon fra troikaen på eurogruppen møte, sa han med henvisning til møtet eurolandenes og EUs finansministre skal ha i dag og i morgen.

Merkel i «løvens hule»

Greske regjeringspolitikerne klarer ikke å bli enige om nye budsjettkutt som er vilkåret for å få mer krisehjelp.

I morgen kommer Tysklands forbundskansler Angela Merkel på besøk til Athen. 6000 politimenn skal ut i gatene for å holde orden under hennes 6 timer lange besøk.

Hun er ved siden av landets egne regjeringspolitikere trolig den mest upopulære personen i Hellas. Hun kommer neppe med løfter om mer penger eller andre lettelser i gjeldsbyrden.

IMF-sjefen Christine Lagarde har gjort det klart at de andre eurolandene må vurdere å slette mer av Hellas store statsgjeld hvis det skal være mulig å få landet økonomisk på fote igjen.

Men sjefen for eurolandenes sentralbank (ESB), Mario Draghi, avviste før helgen å være med på en ny runde med gresk gjeldssanering.

ESB sitter med en stor beholdning greske statsobligasjoner som er sikkerhet for lån til landet. ESB er dermed landets største kreditor.

IMF-sjef Christine Lagarde sier at Hellas må få slettet mer statsgjeld.
JONATHAN ERNST/REUTERS

Ingen lånesøknad

ESB sier også foreløpig nei til å kjøpe opp spansk statsgjeld for å lette presset mot Spania. ESB-sjef Draghi krever at Spania først må be eurolandenes krisefond (ESM) om slike støttekjøp før han gir grønt.

Noen slik søknad er ennå ikke sendt fra Madrid.

Landets konservative statsminister Mariano Rajoy og hans regjering vil ikke settes under administrasjon av EU og IMF slik de oppfatter at Hellas, Portugal og Irland er.

Eurolandene ga før sommerferien løfter om kriselån på inntil 100 milliarder euro (740 mrd. kr) i egenkapital til spanske banker som står i fare for å gå konkurs.

En EU-kilde sa fredag at spanske banker ikke har behov for ny kapital på denne siden av årsskiftet.

På dagsordenen

Både Hellas og Spanias lånebehov står på dagsordenen når EUs finansministre møtes i dag.

Det er ikke ventet noen avklaring på dette møtet eller EU-toppmøtet i neste uke.

Sveriges finansministre Anders Borg gjentok fredag at Spania raskest mulig bør søke om hjelp for å løse sin bankkrise.

Før helgen ble det også klart at Kypros kommer til å be EU og IMF om et kriselån på 11 milliarder euro (80 mrd. kr).