Dette betyr renteøkningen for deg
Et boliglån på 4 millioner kroner kan bli 10.000 dyrere per år. Samtidig mener Hallgeir Kvadsheim at det er de med sparepenger som bør passe ekstra godt på nå.
– Det blir nå en høyere kostnad å låne penger, men i realiteten har kostnaden vært nær null nå. Så jeg tenker det er riktig at det skal koste noe å låne penger, sier Bård Folke Fredriksen, direktør i Norsk Boligbyggerlag (NBBL).
Torsdag besluttet Norges Bank å heve styringsrenten med 0,25 prosentpoeng til 0,5 prosent. Fredriksen tror renteøkningen vil ha dempende effekt på boligprisene fremover.
– Dette vil forhåpentligvis gjøre at boligprisene ikke vil ha en like galopperende utvikling som det har vært de siste årene, og det er spesielt positivt for dem som vil inn i boligmarkedet, sier Fredriksen.
Norges Bank forventer nå at boligprisene vil øke med 2,8 prosent neste år, betydelig under anslaget for 2021 på 9,1 prosent.
2500 kroner mer per million
For hvert prosentpoeng renten på banklånet ditt stiger, vil dine årlige rentekostnader øke med 10.000 kroner for hver million du har i lån.
Dersom bankene nå følger Norges Bank og øker rentene til lånekunder med 0,25 prosentpoeng, vil årlige rentekostnader øke med 2.500 kroner per million du har i lån.
Forbrukerøkonom Thea Olsen i Danske Bank illustrerer med et eksempel:
– Si at du har fire millioner kroner i lån og en lånerente på 2,6 prosent. Dersom du får forhandlet denne ned med 0,2 prosentpoeng, så vil det spare deg opptil 8000 kroner i renteutgifter, før skatt.
Man kan uansett slappe av ut året. Bankene har en varslingsfrist på seks uker. Det betyr at lånene ikke blir dyrere før tidligst 27. januar neste år, påpeker Carsten Henrik Pihl i Huseierne.
– Det vanlige er at den første banken kommer med sitt rentevarsel om å sette opp renten allerede i morgen fredag. Vanligvis er det en av de store bankene som er først ute, ofte DNB eller Danske Bank, sier han.
Her kan du sjekke om du betaler for mye for lånet ditt– Bra med lavere kjøpekraft
Dagens rentebeslutning innebærer at nordmenns kjøpekraft i boligmarkedet vil dempes gradvis i tiden som kommer.
– Dette er bra fordi det bidrar til å dempe den usunne boligprisveksten som er utløst av historisk lave renter og færre forbruksmuligheter under pandemien, sier Carl O. Geving i Norges Eiendomsmeglerforbund.
Sjeføkonom Nejra Macic ved Prognosesenteret forteller at de venter en økning i boligprisene på 3 prosent til neste år, men at dette kan bli oppjustert dersom nedstengningen blir langvarig.
– Vi mener likevel at den eksplosive veksten fra 2020 til 2021 ikke vil gjenta seg, sier Macic til E24.
Anbefaler bufferkonto
Rentehevingen kommer på toppen av høye strømpriser, høstens store snakkis. Forbrukerøkonom Thea Olsen i Danske Bank påpeker at det er mange som har det tungt økonomisk nå.
– I disse tidene har vi for alvor sett viktigheten av en bufferkonto. Det vil være fornuftig å ta høyde for at det vil komme flere renteøkninger det kommende året, sier hun.
Olsen råder nå nordmenn til å gå gjennom regningene sine og sette seg inn i de forskjellige avtalene.
– Noen enkle justeringer i egen privatøkonomi, kan utgjøre betydelige summer i besparelse.
Ber folk med sparepenger passe på
Dine Pengers økonomiekspert Hallgeir Kvadsheim påpeker at det er nå man må passe på banken sin.
– Det er typisk når renten går opp at de passer på å øke marginene sine. Spesielt må de som har sparepenger, følge godt med.
Kvadsheim forteller at forrige gang renten var på vei opp, i forkant av pandemien, kunne man se at bankene hevet renten på sparekonto og BSU-konto med langt mindre enn det sentralbanken økte styringsrenten med.
– Så man skal ikke bare sitte der og godta det som kommer av varsler om prisendring. Da er det fint at det er ekstremt lett å flytte penger man har på sparekonto eller BSU-konto fra én bank til en annen.
Fastrentelån for forutsigbarhet
Dersom man merker etter en renteheving at det begynner å bli trangt i lommeboken, er det et tegn på at du har tatt opp mer lån enn det som er bærekraftig, påpeker Forbrukerrådet.
Da kan man vurdere å binde renten, sier fagdirektør Jorge Jensen.
– En fastrenteavtale gjør økonomien forutsigbar, og du unngår rentesvingningene.
Med fastrentelån betaler man for en forsikring mot et rentenivå som skaper anstrengt økonomi, så boliglånet blir dyrere.
– Historisk sett har flytende rente vært rimeligere enn fast rente over tid, sier Jensen.
Les mer om dagens rentebeslutning:
- Norges Bank følger planen tross omikron-uro: Setter opp renten til 0,5 prosent
- Olsen jekker opp anslaget på boligprisene i 2022
- Sjeføkonom: – Norges Bank innser at rentevåpenet kanskje ikke er det riktige våpenet
- Norges Bank om olje og gass: Venter dempet investeringsfall i 2022
- Kronen styrket etter renteheving
Mest lest akkurat nå
Da datteren fikk beskjed om å bli på kjøkkenet, skjønte Bjørn Inge hvor ille det var
Kritisk lite blod i blodbanken: – Ei alvorleg MC-ulykke kunne tømt oss
Stopper flomsikring til 100 millioner etter strid om kort bro
Hun kunne bruke opp mot 500 timer på å lage vaktplan. Så tok hun grep.
– Jeg har en viktig melding til dere som river andre ned
«Bergensernes jubel vippet ham nesten av pinnen»
BT anbefaler
Mest debattert
Ny byarena kan stå ferdig om få år. Først må de bruke 250 millioner på å fjerne Bygarasjen.
30 prosent av bilene skulle vekk. I stedet har det motsatte skjedd.
Strid om skulpturen «Krigsseileren». – Vil ha kvalitet på kunsten i offentlige rom.
«Skeive skal ikke føle seg som annenrangs borgere i en lat stat»