Wall Street rundet av turbulent halvår med bred nedgang

Pilene pekte nedover på Wall Street siste dag i juni. S&P 500 endte samtidig med sitt verste første halvår siden 1970.

Publisert Publisert

Siste handelsdag på Wall Street dette halvåret åpnet med røde tall. Utover kvelden norsk tid avtok fallet noe, men tok seg deretter opp igjen.

Slik så det ut for de toneangivende indeksene ved stengetid:

  • Dow Jones falt 0,82 prosent
  • Nasdaq falt 1,33 prosent
  • S&P 500 endte ned 0,86 prosent

Det amerikanske aksjemarkedet rundet i dag av et volatilt andre kvartal og et turbulent første halvår av 2022.

Kraftige rentehevinger fra Federal Reserve, Russlands pågående krig i Ukraina og coronanedstengninger i Kina har bidratt til økende frykt for global resesjon.

– Stigende inflasjon, omdreiningen i Fed-politikken og historisk dyre aksjevurderinger var i hodet på investorene da året begynte, bemerker John Lynch, investeringssjef for Comerica Wealth Management, ifølge CNBC.

S&P 500 endte med sitt verste første halvår siden 1970, ifølge nyhetskanalen. Så langt i år er indeksen ned omtrent 20,6 prosent. Sammen med Dow Jones-indeksen endte den også sitt dårligste kvartal siden covid-19-utbruddet i første kvartal 2020.

– Vi tror ikke aksjemarkedet har nådd bunnen ennå, og vi ser ytterligere nedside fremover. Investorer burde ha høye nivåer av kontanter akkurat nå", sier George Ball, styreleder i Sanders Morris Harris, ifølge CNBC

Tek-nedgang

Den teknologitunge Nasdaq-indeksen har hatt et spesielt hardt halvår. Indeksen er ned mer enn 20 prosent de siste tre månedene , det verste siden 2008.

Noen av verdens største teknologiselskaper har falt tungt så langt i 2022. Netflix er ned 70 prosent, Meta har falt 51 prosent, mens både Apple og Alphabet har falt rundt 22 prosent i år, ifølge CNBC.

Torsdag falt Netflix 1,96 prosent, Apple falt 1,8 prosent, mens Alphabet falt 2,45 prosent.

Lavere inflasjon enn ventet

Inflasjonen i USA holder seg uendret på 6,3 prosent i mai, viser ferske tall fra det amerikanske analysebyrået BEA.

Den såkalte PCE-inflasjonen er den amerikanske sentralbankens (Feds) foretrukne mål på prisveksten.

På forhånd var det ventet at den totale prisveksten skulle stige til 6,4 prosent på årsbasis, ifølge Bloomberg. Forrige måling (for april) var på 6,3 prosent.

Kjerneinflasjonen, som tar vekk de mer ustabile mat- og energiprisene, falt til 4,7 prosent fra 4,9 prosent måneden før. Det er dette tallet Fed bruker når den setter renten.

PCE-tallene ligger lavere enn den amerikanske konsumprisindeksen, som la seg på 8,6 prosent i mai.

Resesjonsfrykt

Den amerikanske sentralbanken har et mål om at prisveksten (inflasjonen) skal holde seg på rundt to prosent over tid.

Den siste tiden har Fed og andre sentralbanker verden over hevet rentene i håp om å få kontroll over den galopperende prisveksten.

Federal Reserve i USA kom med en tredobbel renteheving på 0,75 prosentpoeng i juni, det største hoppet siden 1994. Fed har økt renten tre ganger siden mars, og signalisert muligheter for en ny tredobbel heving i juli.

Mange investorer er bekymret for at sentralbankens aggressive grep vil dytte økonomien inn i en resesjon.

Resesjon innebærer tydelig med tilbakegang for en økonomi over noe tid. Den tekniske definisjonen er to kvartaler på rad med økonomisk nedgang.

Courtney Garcia, rådgiver i Payne Capital Management, sier til CNBC at selv om inflasjonen har nådd toppen, kommer den til å holde seg høy en stund, men at det fortsatt er gode muligheter for investorer i er miljø med høy prisvekst.

– Markedet kommer til å prise inn resesjon før resesjonen slår inn, og det er dette du bør fokusere på som investor. Når man er inne i en periode som nå, der markedene er ned mer enn 15 prosent i første halvår, noe som har skjedd et par andre ganger i historien, har de en tendens til å ha et veldig bra andre halvår, med et snitt på omtrent 24 prosent, om du kan tro på det, sa hun til nyhetskanalen torsdag.

Les også

Fed-sjefen om faren for resesjon: – Det er absolutt en risiko

– Inflasjon og sentralbankene har styrt showet

Oslo Børs rundet av et begivenhetsrikt halvår med et markant fall torsdag. Hovedindeksen endte til slutt med nedgang på 2,27 prosent.

– Det siste halvåret har vært preget av høy inflasjon og sentralbanker, også har krigen i Ukraina kommet på toppen av det hele, oppsummerer sjefstrateg Anders Johansen i Danske Bank til E24 torsdag.

– Det er inflasjonen og reaksjonen til sentralbankene som har styrt showet. Det har vært preget av mange overraskelser og mange ting vi ikke har sett på veldig lang tid.

Asia-børsene var det også nedgang torsdag.

Publisert