Lysere utsikter for USAs økonomi får den amerikanske sentralbanken til å trappe ned på støttetiltakene for økonomien.

Federal Reserve, som sentralbanken heter, har siden finanskrisen tatt en rekke ekstraordinære grep for å få fart på økonomien igjen.

500 milliarder i måneden

Det siste året har sentralbanken pumpet ut 85 milliarder dollar, drøye 500 milliarder kroner, gjennom kjøp av bolig— og statsgjeldspapirer.

Selv om målet først og fremst har vært å få hjulene i sving i amerikansk økonomi og arbeidsledigheten ned, har denne pengestrømmen også gitt høyere kurser på verdens aksjebørser.

Derfor har investorer verden over ventet i spenning på når sentralbanken skulle sette på bremsene.

Gjelder fra neste måned

Onsdag kveld kom meldingen: Federal Reserve kutter kjøpene av bolig- og statsobligasjoner med 10 milliarder dollar (52 milliarder kroner) i måneden til 75 milliarder dollar, fra januar.

Sentralbanken viser til bedring både i de generelle økonomiske forholdene og i arbeidsmarkedet som begrunnelse for at seddelpressen nå bremses.

For å berolige markedene lover sentralbanken samtidig at rentene vil forbli nær null i overskuelig fremtid, "godt forbi tidspunktet der arbeidsledigheten faller under 6,5 prosent".

Oppgang på børsene

De toneangivende amerikanske aksjeindeksene stiger onsdag kveld, til tross for innstrammingen. Dow Jones-indeksen var i 21-tiden opp mer enn 200 poeng, tilsvarende 1,4 prosent.

S&P 500-indeksen ligger an til en oppgang på 1,3 prosent.