Før finanskrisen i 2007 svarte hele 77 prosent at de hadde tillit til informasjon og råd om sparing i aksjer fra banken. På fire år har tilliten til bankene stupt. I 2011 svarer kun 63 prosent det samme.

Minst tillit har folk til aksjemeglere og analytikere som kun scorer 28 prosent, en nedgang på 14 prosent fra 2007.

Det viser en ny undersøkelse fra Gjensidige forsikring og AksjeNorge.

Tar egne avgjørelser

Kristin Tonjer (58) stoler mest på seg selv når hun handler aksjer.

— Da kan jeg ikke skylde på noen andre dersom det går galt. Man har aldri noen garanti når det gjelder aksjesparing. Når jeg kjøper enkeltaksjer passer jeg alltid på å ikke kjøpe mer enn at hvis selskapet går konkurs, så skal ikke jeg gå personlig konkurs, sier hun.

Tonjer begynte å handle aksjer i 2003, inspirert av sin far som har handlet aksjer i mange år. Hun fikk med seg gullårene frem til 2011.

— Jeg satset blant annet på noen enkeltaksjer som gikk rett til værs. Jeg tok ut avkastning og dro på ferie for pengene. Det var moro og jeg bestemte meg for å lære mer om aksjehandel, så jeg begynte på kurs. Det er noe jeg virkelig anbefaler. Jeg har lært utrolig mye om hva som skjer i land som vi vanligvis ikke hører så mye om, sier hun.

Vondt med tap

Tonjer har blitt berørt av nedturen i akjemarkedet de siste årene, men ikke i veldig stor grad.

— Først gjorde det vondt å se mine aksjer falle i verdi, men så kjente jeg på det og slappet av. Det er viktig å tenke langsiktig. Nå når jeg ser de røde tallene så tenker jeg nå: Så bra, dette betyr at det er gode tider for å kjøpe, sier Tonjer.

Andelen personer som mener aksjesparing kan føre til store fortjenester har falt fra 67 prosent til 50 prosent fra 2007 til 2011. Det er også færre som forbinder aksjesparing med ordet «moro».

Ikke overrasket

Kommunikasjonsdirektør Leif Osland i Finansnæringens Fellesorganisasjon er ikke spesielt overrasket over at tilliten til aksjeråd er svekket i perioden.

— I 2007 hadde aksjesparing gitt høy avkastning over tid. I 2011 har derimot aksjemarkedet vært gjennom to perioder med nedgang. Både finanskrise og gjeldskrise. Derfor kan vi forvente en nedgang i tilliten, men det er viktig å påpeke at undersøkelsen viser at tilliten til bankene fortsatt er høy, sier Osland.

Samtidig kunne han ønsket at resultatene var bedre.

— Vi har jobbet mye for å få til et kompetanseløft i næringen ved å innføre en autorisasjonsordning for rådgivere. Til nå er 5500 godkjent. I tillegg er regelverket vesentlig utbygget. Så dette vil forhåpentligvis øke tilliten over tid. Bankene lever av tillit, sier Osland.

Han påpeker at nordmenn generelt sett er skeptiske til aksjesparing.

— I Norge investerer folk i boligen, men langt mindre i aksjeprodukter enn hva som er vanlig i andre land. I tillegg har vi vært gjennom et tiår der aksjesparing har gitt lite avkastning, derfor er det naturlig at flere ser etter mindre risikofylte former for sparing.

Mer skeptiske

Til tross for at aksjemarkedet har hatt flere nedturer de siste årene og at folk har mindre tillit til aksjerådgiverne, så er det likevel ikke færre nordmenn som eier aksjer, viser tall fra viser tall fra Verdipapirsentralen og AksjeNorge.

— Det som i tillegg er interessant, er at flere eier noe mer enn tidligere. Hver mannlig aksjonær eier aksjer i tre selskaper, hver kvinnelig i to. Gjensidige gikk på børs for et år siden og er nå det tredje største selskapet målt i antall aksjonærer, sier daglig leder i AksjeNorge John Peter Tollefsen.

Tollefsen tror det er folk som aldri har handlet aksjer, som nå har blitt enda mer skeptiske enn før.

— Dette henger nok sammen med at tidene er dårligere og da vil mange bli mer tvilende til rådgivere som sier tenk langsiktig. Også er det nok mange som er skeptiske til hva som er objektivt sant og hva som er den bankansattes egeninteresse på vegne av banken. Det har vært en del uheldige saker i det siste som skaper usikkerhet, sier Tollefsen og legger til:

— Men sannheten er at de bankansattes kompetanse er blitt bedre og de er blitt flinkere til å gi objektive og mer uavhengige råd.