Skal du kjøpe halvkilos pakke med smør? I to av tre forretninger som Aftenposten.no besøkte lørdag var det ikke norsk smør i pakkene, men fransk, som attpåtil har vært fryst. Hva skjer?

— Vi har mindre norsk fløte tilgjengelig til produksjon av smør og andre matlagingsprodukter enn det forbrukerne etterspør, forteller kommunikasjonsdirektør Lars Galtung i Tine.

Tilgangen på melk til produksjon fløte, og dermed smør, varierer gjennom året. En av årsakene er at kyrne kalver i overgangen sommer-høst, og da settes de utenfor melkeproduksjon.

- Produksjonen vil ta seg opp utover høsten, lover Galtung.

Årsaken til hele problemet: Norsk fløteproduksjon i forhold til befolkningen er ikke lenger hva den var, fordi vi mennesker drikker mindre melk og fettinnholdet i melken er lavere. Dermed blir det mindre fløte å lage smør av.

Øker produksjonen

Samtidig har forbruket av fett økt og smør må konkurrere om fettet med en rekke andre produkter.

Smørkrisen sist vinter, da man så for seg julebakst uten smør, førte til kraftige reaksjoner.

Tine, som er markedsregulator for blant annet smør, fikk klar beskjed fra forbrukere og politikere om å gjøre noe.

— I år var det fri produksjon av melk frem til 1. mars og etter det er kvotene økt med seks prosentpoeng i forhold til 2011. Det vil gi 50 millioner liter mer melk, som det blir 1500 tonn fett ut av, forklarer Galtung.

Men så stopper ikke veksten i etterspørselen selv om melkeproduksjonen om sommeren går ned. Det er da Tines import av fransk smør blir redningen.

De uvante pakkene merket med både «butter» og «smør» står nå i mange butikker ved siden av Tines egne bordpakninger med norsk smør.

Ikke alt det utenlandske smøret som ble importert sist vinter falt i smak hos norske forbrukere.

— Vi er takknemlige for at forbrukerne er glade i smøret vårt og blir skuffet når de ikke får norsk smør, sier Galtung.

Det franske smøret skal nå være produsert på samme måten som det norske, for å passe til vår smørsmak.