Helt fra 80-tallet har Apple og Microsoft ligget i tottene på hverandre.

Som regel ble Bill Gates' selskap fremstilt som en litt treg, men veldig stor storebror, mens Apple ofte var først ute med de kreative og nytenkende løsningene.

Selskapene har vært gjennom flere rettssaker og anklager om plagiat. Spesielt da Windows-versjonene begynte å ligne påfallende mye på Apples operativsystemer, var tonen mellom Steve Jobs og Bill Gates tøff.

Apple størst i verden

Etter at Apple tapte en rettssak i 1993, har de to selskapene levd i større fordragelighet. Nylig ble det kjent at de to gigantene forhandlet seg frem til en anti-kloningsavtale allerede i 1997.

Apple har på sin side skaffet seg nye uvenner.

Selv om Microsoft fortsatt har en stor andel av PC-markedet, har Apple overtatt Microsofts posisjon i mange av de nye vekstmarkedene utover 2000-tallet, som mobil, nettbrett og applikasjoner.

Apple er blitt så store at de passerte Exxon som det mest verdifulle selskapet i verden for rundt et år siden.

Verdt 3700 milliarder

I dag nådde de en ny milepæl, som kanskje smaker ekstra godt for Steve Jobs' arvtakere.

Ved børsdagens slutt i dag var aksjene i selskapet verdt ufattelige 623 milliarder dollar, eller rundt 3700 milliarder norske kroner. Det gjør selskapet til verdens mest verdifulle selskap noensinne, ifølge nyhetsbyrået AP. Det var nettopp Microsoft som hadde den gamle rekorden, på 620 milliarder kroner fra 1999, før IT-boblen sprakk.

Apple-kursen har gått opp i det siste, takket være forventninger rundt Iphone 5 og en det som sannsynligvis er en mindre og billigere Ipad-versjon.

Facebook fortsetter stupet

Samtidig fortsetter kursen for Facebook å rase.

Siden selskapet ble børsnotert i mai har Facebook blitt mer enn halvert i verdi, fra 104 milliarder dollar til rundt 42 milliarder mandag.Flere analytikere har påpekt at den økonomiske utviklingen i selskapet er usikker. Særlig de manglende inntektene på mobil bekymrer investorene, da mer og mer bruk av Internett skjer via telefonen.

Fortsatt én Microsoft-rekord igjen

Det skal riktignok sies at Microsoft-rekorden fra 1999 ikke er justert for inflasjon.

Regner man om til 2012-dollar, tilsvarer rekorden fra den gang rundt 850 millarder i dagens dollarverdi, så Microsoft-tilhengere har fortsatt én rekord igjen å vise til når det gjelder børsverdi.

Men den kan også stå for fall. Ifølge nyhetsbyrået AP er det nemlig stor tro blant analytikere på at Apple kan fortsette å vokse, og 38 analytikere har overfor prisinformasjonstjenesten Factset anslått forventet verdi for Apple til å ende opp på rundt 750 milliarder dollar.

I dag er Microsoft verdt 257 milliarder dollar, eller rundt 1500 milliarder kroner.