— Vi er i en avgjørende fase i kampen mot gjeldskrisen i eurosonen. Min bønn er at alle veier sine ord med omhu, sier Merkel i et intervju med TV-kanalen ARD.

Flere tyske politikere er i ferd med å miste tålmodigheten med Hellas og landets forsøk på å kutte i underskudd og utgifter.

Stadig flere snakker høyt om en såkalt grexit, og i helgen uttalte Alexander Dobrindt i CSU, Merkels søsterparti i Bayern, at han tror Hellas er ute av eurosonen neste år.

Han ba grekerne ta i bruk drakmer igjen for å få til en myk overgang.

Handlingsrom

Kritikk og uenighet på hjemmebane minsker Merkels handlingsrom i en helt avgjørende periode i eurosamarbeidet, skriver nyhetsbyrået Reuters. Hellas trenger desperat nye låneutbetalinger, og europeiske ledere strever med å hindre at krisen skal spre seg enda mer til andre utsatte økonomier, som Italia og Spania.

Hellas' statsminister Antonis Samaras besøkte Tyskland forrige uke og benyttet anledningen til innstendig å be de kritiske røstene dempe seg.

Stadig snakk om en grexit gjør det umulig for grekerne å få den nødvendige tilliten og til å få til omfattende privatisering, advarte han.

Debatt

Også den tyske sentralbanksjefen Jens Weidmann har skapt debatt. I helgen sa han til Der Spiegel at han ikke støtter sentralbanksjef Mario Draghi og Den europeiske sentralbankens plan om å kjøpe spanske og italienske obligasjoner for å hjelpe dem å få ned høye lånerenter.

— En slik politikk er for meg nær statsfinansiering gjennom trykkpressene. I demokratier er det nasjonalforsamlinger og ikke sentralbanker som skal vedta slik omfattende samling av risikoen, sa Weidmann.

— Vi bør ikke undervurdere faren for at finansiering gjennom sentralbanker kan bli avhengighetsskapende som et narkotikum, sa han.

Stoler på ESB

Merkel understreker at hun er trygg på at ESB handler innenfor bankens mandat for å holde eurosonen stabil, men gir også støtte til Weidmann.

- Jeg mener det er bra at Jens Weidmann advarer politikerne med jevne mellomrom, sier hun.

Inspektører fra EU, Den europeiske sentralbanken og Det internasjonale pengefondet IMF kommer til Aten tirsdag for å se hvordan det går med regjeringens arbeid for å kutte budsjettunderskuddet.