Renten på spanske statsobligasjoner var torsdag morgen kommet opp i 6.878 prosent, godt over den tidligere rekorden på 6,678 prosent fra tirsdag, da planene om en redningsaksjon for spanske banker ikke roet markedet.

Forskjellen mellom spanske og tyske renter er samtidig kommet opp i rekordhøye 541 poeng, mot tidligere 526 poeng.

En rente på over 6 prosent regnes for umulig å betale for et kriserammet land i det lange løp. Det var nettopp det høye rentenivået som bidro til at den spanske regjeringen måtte be EU om opp til 100 milliarder euro i støtte til bankene.

Rentenivået på statsobligasjoner reflekterer hvor høy rente markedet føler det må ha for å ta sjansen på å gi et land lån, lån som gjeldsrammede land trenger for refinansiering av sin gjeld.

EUs kriselån til bankene, som hadde som mål å overbevise markedet om at Spania ikke vil trenge en full redningsaksjon slik som Hellas, Irland og Portugal, førte tvert imot til økt uro og til at kredittvurderingsselskapet Moody's nedjusterte Spanias kredittverdighet med tre hakk onsdag kveld.

Moody's fastslår at kriselånet øker Spanias gjeld og gjør gjeldsbyrden enda tyngre å bære. Behovet for å skaffe kriselån fra EUs krisefond viser hvor begrenset Spanias tilgang til det internasjonale finansmarkedet er.

Moody' senket Spanias kredittverdighet fra A3 til Baa3, bare ett hakk over det som kalles spekulasjonsnivå.

Den store skrekken i den pågående europeiske gjelds— og finanskrisen er at uroen som har rammet Hellas, Portugal og Irland, skal spre seg til Spania, som en mye større økonomi, og dermed kanskje videre til Italia.Ekspertene mener at EU ikke har midler til å klare å redde Spania og Italia, og at eurosonen dermed ville stå i fare for å bryte sammen.

(©NTB)