EU-toppmøtet torsdag og fredag denne uken skaper bekymring i markedene. Asiatiske børser fortsatte å falle for fjerde dag på rad natt til tirsdag.

Indeksen MSCI for sørøst-Asia hadde falt med 0,6 prosent klokken 06.30 norsk tid. Nikkei-indeksen var ned 1,3 prosent, Hong Kongs Hang Sang flat, Shanghai ned 0,5 prosent og Singapore ned 0,3 prosent.

— Økende bekymring

— Det er økende bekymring for at EU-toppmøtet ikke vil komme med konkrete tiltak for å håndtere gjeldsrisen siden man ikke har sett noen endring i Tysklands motstand mot gjeldsdeling i eurosonen, sier Hirokazu Yuihama, seniorstrateg i Tokyo, til Bloomberg.

På en konferanse i Berlin mandag avviste den tyske kansleren Angela Merkel at felles euro-obligasjoner og forsikringer som en løsning på gjeldskrisen. Merkel uttrykte bekymring for hva man vil kunne oppnå når EUs statsledere møtes i Brüssel for å diskutere gjeldskrisen.

Tyskland bekymret

— Når jeg tenker på møtet på torsdag er jeg bekymret for at diskusjonen igjen vil dreie seg altfor mye om alle slags mulig idéer for felles ansvar og altfor lite om bedre oversikt og stukturelle tiltak, sa Merkel på konferansen. Tysklands finansminister Wolfgang Schäuble sa til den tyske avisen Bild på søndag at Hellas må slutte å be om hjelp og fortsette med å implementere reformene som de gikk med på i bytte mot nødlånene.

- Ingen beslutning

Greske medier melder om at partilederne fra de tre partiene som nå sitter i en regjeringskoalisjon reiser til Brussel på torsdag i håp om å reforhandle den allerede inngåtte avtalen og kjempe for at betingelsene blir best mulig. En talsmann for Merkel, Steffen Seibert, sa at ingen beslutning ville bli tatt når det gjaldt den greske gjeldspakken før gjennomgangen av den greske økonomien er ferdig, sa han.

Samtidig fortsetter gjeldskrisens ringvirkninger å spre seg. Mens kredittvurderingsselskapet Moody's fortsetter å nedgradere 28 av Spanias banker - deriblant landets største - har Kypros måtte be om 1,8 milliarder euro i krisehjelp fra EU innen fredag.

Heller ikke på USA-børsene går krisen ubemerket hen. Euro-frykt sendte Wall Street ned mandag.

Oslo starter opp

Som mange ganger før, bidrar gode oljepriser til at Oslo børs åpner positivt. Klokken 10.22 er indeksen opp med 0,87 prosent.

Prisen på nordsjøolje steg med over 1 dollar fra børsen stengte mandag til den åpnet tirsdag og fører til at olje— og oljeservicesektorene starter sterkt. Både Statoil, Seadrill, Aker Solutions og TGS går opp fra start.