Kan bli lockout-strandet på plattformene

Helikopteroperatøren som eventuelt skal fly oljearbeiderne til land ved en lockout, har fortsatt ikke blitt kontaktet av oljeselskapene.

Publisert Publisert

Skal oljeproduksjonen stenges ned, må oljearbeideren på land. Foreløpig er helikoptertur hjem ikke bestilt. Foto: Marit Hommedal /NTB scanpix

  • Ida De Rosa Bolghaug
iconDenne artikkelen er over syv år gammel

Med bare timer igjen til den varslede produksjonsstoppen på norsk sokkel, har den største helikopteroperatøren fremdeles ikke fått inn bestillinger på å fly oljearbeiderne til land.

CHC Helikopterservice er en av de største aktørene innefor helikoptertjenester på norsk sokkel, og har selskap som Statoil, Exxon Mobile og BP på kundelisten, men foreløpig har telefonen stått stille.

– Vi har planlagt normal drift, og ikke planlagt noe kjøring ut fra en stenging av produksjonen, sier assisterende flygesjef i CHC Helikopterservice, Sigmund Lookert..

Les også

Stanser norsk oljeproduksjon neste uke

— Vil ta tid

– Vi er vant med at ting skjer raskt i denne bransjen, men har de tenkt å få oljearbeiderene i land vil det kreve ekstra ressurser, og det vil ta tid siden vi foreløpig ikke har mottatt noen henvendelse fra oljeselskapene.

Statoil fortsetter i dag å produsere som normalt, og venter til siste stund med å begynne forberedelsene til lockout. Selskapet sier det kan ta tid før de klare å få mannskap til land siden helikoptertjenester ikke er bestilt.

— Inntil lockouten trer i kraft har vi normal aktivitet og fullt fokus på det, sier pressetalsmann i Statoil, Bård Glad Pedersen.

— Vi har ikke bestilt helikopterkapasitet som sådan. Det kan kunne ta tid før vi har helikopterkapasitet til å frakte alle i land, legger han til.

Kan ikke gjøre undere

- Hva har de ansatte på plattformene blitt informert om?

— De har fått informasjon om konflikten. Men inntil lockouten trer i kraft, har vi fullt fokus på normale aktiviteter.

CHC Helikopterservice varsler om at ting kan drøye dersom oljeselskapene ikke tar kontakt snart.

– Vi kan ikke gjøre undere. Trenger selskapene ekstra helikoptertransport, er det best å si fra så fort som mulig, sier Lookert.

Ifølge oljeselskapene vil nedstengning av plattformene ta mellom én til fire dager. Mens størstedelen av plattformarbeiderne ikke vil ha noe å gjøre etter kort tid, vil plattformene beholde en sikkerhetsbemanning på omtrent en fjerdel av den opprinnelige staben.

Forbundsleder leder i Safe, Hilde-Marit Rysset representerer arbeidstakerne i konflikten, og mener det er arrogant av oljeselskapene å ikke planlegge mer når de går ut og truer med en lockout.

– Dette bekrefter den følelsen vi har hatt gjennom helgens forhandlinger, at de har tatt det hele med ro, og bare venter på at myndigheten skal gi etter og gripe inn med tvungen lønnsnemd, sier Rysset

Publisert