Tenåringsgründer selger gullkalven

Henrik Lie-Nielsen (33) startet sitt eget internettselskap som 18-åring. 15 år senere sitter han igjen med en gevinst på minst 50 millioner kroner.

Publisert Publisert

 • Kjell Østerbø
iconDenne artikkelen er over ti år gammel

Også en rekke av de ansatte i it-selskapet Reaktor AS vil fylle sine bankkontoer når selskapet med 106 ansatte nå selges til svenske Know IT AB.

— Jeg tipper at rundt 40 av våre nøkkelmedarbeidere snart kan betale ned sine huslån, sier Lie-Nielsen.

Disse har eierandeler i de åtte datterselskapene til Reaktor AS og kan regne med salgsgevinster på mellom en halv, og åtte millioner kroner når salget av døtrene er gjennomført.

I tillegg vil to andre gründere ha omtrent samme gevinsten som Lie-Nielsen, når børsnoterte Know IT med sine 1350 ansatte kjøper selskapet på Nordnes. De rundt 50 millionene inkluderer utbytte i årene som Reaktoreiere, og gevinsten når hele salget er gjennomført.

— Nøkkelansatte som har vært med å dra i gang mange prosjekter og datterselskaper får nå betalt for innsatsen. Det blir fint, for det er ingen kjære-mor å være gründer, sier Lie-Nielsen, som er daglig leder.

Det er et stykke moderne forretningseventyr som han nå er med å selge.

 • Vi har utviklet noen fantastiske løsninger her i Bergen, men vi blir for små når disse skal kunne leveres til de store kundene i resten av Norden, sier Lie-Nielsen.

Videregående på to år

Selv tok han videregående i Åsane på bare to år for å kunne komme i gang med sitt eget internettselskap som 18-åring.

Tre år senere slo han seg sammen med to «oldiser» som var midt i 20-årene og etablerte Reaktor. Selskapet kunne samme år skryte av å ha laget den første helautomatiske lånesøknadsprosessen på nettet. Den ble kjøpt av Vesta Finans.

Siden har det meste pekt oppover for den unge arbeidsstokken i Nagelgården ved Tollboden.

Pengene de har tjent har de dels brukt til å hente inn nye smarte hoder og på seg selv gjennom utbytte. Allerede i de to årene 2003 og 2004 kunne de ta ut 16 millioner i utbytte, mens de i treårs perioden 2006 til 2008 tok ut 34,8 millioner kroner.

De ansatte har bakgrunn som økonomer, ingeniører, informasjonsvitere og designere.

 • Vi har klart å hente en del eksilbergensere som har skaffet seg solid kompetanse andre steder i verden og ønsket seg tilbake til byen. Derfor tror jeg slike selskaper som oss er svært viktige for Bergen, sier Lie-Nilsen.

Store overskudd i kriseår

Heller ikke finanskrisen rystet selskapet, selv om de leverer mye til finanssektoren. Omsetningen falt riktignok med rundt ti prosent til 103,8 millioner i fjor, men overskuddet på 22,8 millioner, var bare litt lavere enn året før. Det gir en driftsmargin på 22 prosent i et finanskriseår.

Selskapet har allerede 17 ansatte i Oslo og en i Stockholm.

 • Gjennom Know IT får vi nå en helt annen mulighet til å betjene store kunder over hele Norden. Ikke minst offentlig virksomhet som vi ikke har hatt kapasitet til så langt. Jeg tror derfor vi vil vokse hurtigere med den nye eieren, sier Reaktor-sjefen.

Salget han og de øvrige Reaktor-eieren nå gjør vil bli betalt med aksjer i børsnoterte Know IT AB. Og bergenserne vil med sine drøye fire prosent også bli den fjerde største eieren i det svenske selskapet.

Må være familievennlig

 • Du har brukt ungdommen din på dette. Var det verdt det?

(.....stille lenge....)

 • Det ble mye arbeid de ti første årene. Men det er jo en tilstand hvor jobb og interesse flyter helt over i hverandre. Så lenge jeg var alene var det ingen grunn til å klage. Senere ble vi etter hvert så store at vi kunne forsvare en struktur som er mye mer familievennlig.

Lie-Nilsen understreker at dette har vært helt nødvendig for å kunne holde på de flinke folkene.

 • Med en snittalder på 34 år blir vi nesten bare småbarnsforeldre her. Derfor er vi svært fleksible på når og hvor det jobbes.
Publisert

Sakene flest leser nå

 1. Sommeren på vei tilbake: - Kan bli 20 grader i Bergen fra onsdag

 2. Savnet gutt (4) funnet på Voss: – Han var så trøtt at han sovnet på skulderen til mannskapet

 3. Beboere oppgitt over økt omkjøring i trange gater langs fjellsiden

 4. Bare sekunder før beistet nådde frem, fikk vi kastet oss ut i skogen mens kolossen sto der og brølte

 5. Brann-reserven forsvarer konkurrenten: – Det var et helt lag som slet

 6. Dansk trener med stor suksess i England: Klubben kan rykke opp etter 73 år utenfor toppdivisjonen