Kommunen og arbeidsformidlingen samarbeider om det nye tiltaket, melder Sveriges Radio. Arbeidsformidlingens sjef Mohamed Chabchoub sier det ikke er snakk om et forsøk på å kjøpe seg fri fra arbeidsløsheten.

— Vi sender dem ikke vekk. Vi hjelper dem ta et skritt videre og bli en erfaring rikere. Vi støtter dem. Vi gir dem muligheter, og forhåpentligvis får de arbeid. De får god økonomi, samtidig som vi håper de kommer tilbake med ny kraft. Dette er ikke et spark, det er et klapp på skulderen, sier han.

Ungdommene får bo gratis i Oslo i én måned. I tillegg får de hjelp til å søke arbeid i Norge.

Følg Aftenposten Jobb på Facebook!

Et hundretall har reist

Blant dem som har valgt å benytte seg av tilbudet, er Emma Karlsson. Hun sier hun er klar for å prøve noe nytt.

— Jeg har søkt litt alt mulig, som barnehager, restauranter og butikker, forteller Karlsson.

Et hundretall ungdommer fra Söderhamn har allerede reist til Norge. De aller fleste er blitt sysselsatt nesten umiddelbart.

Andreas Larsson gikk to år arbeidsløs i Söderhamn før han reiste til Oslo. Der arbeider han nå som truckfører, ifølge Sveriges Radio.

— Jeg kom hit en torsdag, og mandag morgen hadde jeg arbeid, så det gikk fort. Det føltes nesten litt uvirkelig, som om man var kommet til det forjettede land, forteller Larsson.

Høy arbeidsløshet

Tilbudet, som kalles «Jobbreisen - Døren til arbeid i Norge», gjelder for alle mellom 18 og 28 år.

Kommunens prosjektleder Magnus Nilsen sier til den britiske avisa Daily Telegraph at en arbeidsløshet på over 25 prosent har gjort det helt nødvendig å finne nye løsninger.

— Det har alltid vært populært blant unge mennesker å reise til Norge for å finne arbeid, men noen som ønsker å reise, vet ikke hvordan de skaffer seg arbeid og bosted. Derfor gir vi dem litt hjelp med begge deler, sier han.

Söderhamn ligger 250 kilometer nord for Stockholm og har om lag 12.500 innbyggere.